Конкурси

Дечји литерарни конкурс „Свет је округао, а не коцкаст“

Конкурс отворен до: 31. октобра 2019. године до поноћи
Конкурс расписује: Сајт МојеДете

Драга децо,

Налазите се на самом почетку школске године, новог разреда и нових лекција. У свим атласима и уџбеницима јасно стоји да је свет округао. Међутим, уместо да га истражујемо док се окреће, ми га откривамо кроз коцкасте екране телефона, компјутера и телевизора. Некако нам чак и обична реч буде занимљивија ако је прочитамо на малом екрану. Прстићи су нам постали бриткији од језика. Да ли баш мора тако?

Занимљив, бучан и шаренолик свет Интернета и телевизије заиста уме да изгледа занимљивије и лепше од стварног света који нас окружује и у коме живимо. Ипак, то је само варка. Прави свет је онај у коме пешачите до своје школе, у ком решавате домаће задатке, смејете се на игралишту са друговима и другарицама. Ево прилике да покажете шта је то на овом округлом свету што вас чини срећним, што вас радује и оплемењује. Овај конкурс је шанса за стварни свет, хоћемо да му покажемо колико је важан, да нисмо заборавили да уживамо на његовом сунцу, у разноликим опојним мирисима његове ливаде у зујању пчела и поју птица. Зато нећемо игрице, хоћемо игре, хоћемо праве, а не виртуелне пријатеље. Овај конкурс је могућност да изразите свој став о свим чудима технологије која нас окружују. Не заборавите да је свет највеће чудо, само га треба волети и чувати.

Упшти услови конкурса
Тема конкурса је другачија него претходне и верујемо да представља изазов коме ћете се радо одазвати. С нестрпљењем чекамо да нам објасните због чега је вама занимљивије у округлом свету, него у коцкастом.

Ученици ће бити бодовани у три категорије:
I категорија – (млађи основци – од 1. до 4. разреда)
II категорија – (старији основци – од 5. до 8. разреда)
III категорија – (средњошколци – од 1. до 4. разреда)

Право учешћа имају сва деца – ученици основних школа из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Сваки рад треба да садржи: име и презиме ученика, узраст, име школе, адресу становања као и име ментора (то може бити родитељ, учитељ или наставник).

Слањем ваших радова прихватате да ваши радови буду објављени на сајту МојеДете у оквиру категорије Деца за децу, чиме се одричете ауторског права и хонорара.

Поред ових података можете нам послати кратку биографију детета у неколико реченица.

Наша препорука би била да користите Тајмс Њу Роман фонт 12, али није грешка уколико изберете и неки други фонт. Можете нам слати ваше радове у форми поезије или прозе.

Један ученик може послати највише један рад.

Сви пристигли литерарни радови морају бити ауторска дела (не смеју бити преузети са интернета или неког другог извора).

Рок за достављање радова је: 31. октобар 2019. године до поноћи.

Неблаговремене радове нећемо узимати у обзир.

Награде
Најбоље у категоријама наградићемо ситним школским прибором, дипломама, похвалама и књигама које ће у ову сврху даривати Креативни центар.

Жири ће доделити: прву, другу и трећу награду у свим категоријама.

Слање литерарних радова
Своје радове нам шаљите на е-маил: kreativci@mojedete.info са назнаком за конкурс „Свет је округао, а не коцкаст“, а ми ћемо их са задовољством вредновати и објавити.

Напомена
Наравно, осим песама и писмених састава на задату тему, и даље можете слати радове друге садржине у оквиру сталног литерарног конкурса под називом “Подели дар”, а ми ћемо их са задовољством објављивати у оквиру категорије ДЕЦА ЗА ДЕЦУ као што смо то и до сада радили.

Срдачно, ваш админ тим

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com