Конкурси

Конкурс Мини рестАРТ 2021.

Информације у вези са конкурсом за учеснике Републике Србије налазе се на следећој вези:
https://minirestart.wordpress.com/konkurs-mini-restart-2021/

Дај ми крила један круг
Владимир Андрић

Људи су одувек гледали у небо и бића која небом владају – птице! Користили су их за преношење порука. Веровали су да из путање њиховог лета могу предвидети будућност. Дивили су се њиховој моћи да одоле гравитацији, покушавајући да победе законе физике тиме што ће и сами полетети. Сетите се само мита о Дедалу и Икару и цртежа летелица Леонарда да Винчија! Чежњом човека да освоји небо, крила су постала симбол слободе.

Јесте ли некада били задивљени лепом птицом која је пролетела пред вашим очима или њеним необичним цвркутом? Зашто птице певају? Ко им је показао пут до топлијих предела и назад до гнезда? Јесте ли некада посматрали птиће у гнезду како зевају чекајући родитеље да им донесу храну? Када помислимо на птице, пред нас излећу питања и задивљујући одговори.

Верујемо да су разноврсност птица, њихова визуелна атрактивност, аутентична оглашавања и фасцинантне чињенице о њиховом животу изузетно подстицајни за богату ликовну и литерарну игру, као и за повезивање различитих области учења. Одабиром птица као теме овогодишњег конкурса, желимо и да укажемо на значај птица за природне екосистеме и важност напора да се оне и њихова станишта заштите.

Нека се у вашим ликовним радовима појаве разноврсни облици птичјег света: обли и лаки као колибри, чупави попут сова, шиљати као кљунови! Нека радови зраче јарким бојама ара, орнаментиком паунова или благим нијансама снежних лабудова. Представите ритмове птичје песме, махања крила, скакутања по тлу. Искористите сложен графизам њихових гнезда у крошњама или шеварима. Истражите зашто се и на који начин птице појављују у митовима, веровањима, сликарству и поезији или створите нову птицу какву до сада нико није видео.

У форми кратке приче представите ваше догодовштине и доживљаје са птицама, креирајте изненађујуће заплете и неочекивана разрешења. Птица може бити главни актер ваших прича или мотив којим ћете рећи своје ставове о свету. Будите преводилац са птичјег језика. Гледајте свет њеним оком, преспавајте у гнезду, посетите далеке крајеве њеним крилима. Испричајте свој сан о летењу.

Надамо се да ћемо сви овим конкурсом оснажити сопствену везу са птицама. Упознајући боље птице, јачамо крила своје маште. Радујемо се јату ваших радова који слободом стварања безгранично проширују просторе!

Урош Стојиљковић,
Организациони тим Мини рестАРТа 2021.

International Children’s Art Competition Mini restART 2021

Information about the 3rd Competition for international participants and mentors please find at:
https://minirestart.wordpress.com/art-competition-minirestart-english-2021/