Конкурси

Међународни ликовни конкурс Међународне ваздухопловне федерације

ПРАВИЛА КОНКУРСА

Рок за слање радова: 30. децембар 2019. године
Адреса за слање радова: Ваздухопловни савез Србије, Узун Миркова 4/1, 11000 Београд
Напомена: Радове слати ИСКЉУЧИВО Ваздухопловном савезу Србије, не Међународној ваздухопловној федерацији.

Право учешћа:

Позивају се да учествују на конкурсу сва деца која припадају наведеним старосним групама у оквиру предшколских и школских установа, као и деца ваздухопловних спортских организација – клубова чланова ВСС и ваздухопловних институција. На конкурсу могу учествовати само деца држављани Србије.

Старосне групе:

1.група – јуниорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2010. до 31.децембра 2013.године)
2.група – средња категорија (деца рођена од 1.јануара 2006. до 31.децембра 2009.године)
3.група – сениорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2002. до 31.децембра 2005.године)

Формат:

Обавезан формат радова је А3 (297 x 420 mm). Радови се не смеју урамити или уоквирити на било који начин.

Техника:

Дозвољено – водене, акрилне и уљане боје, трајни маркери, фломастери, хемијске оловке, трајно мастило, дрвене боје или слични медијуми.
Недозвољено – графитна оловка, угљене оловке, и слични медијуми којима се скида боја, компјутерски генерисане слике, колаж.

Подаци о аутору:

На полеђини рада треба навести следеће податке – наслов слике (пожељно навести), име и презиме, адреса, датум рођења, држава, назив и адреса школске установе коју аутор похађа, сертификат о аутентичности (образац можете скинути са овог линка и попуњава га родитељ/наставник или друга квалификована особа).

Проглашење победника:

Ваздухопловни савез Србије ће прогласити победнике у оквиру сваке старосне категорије, као и добитнике специјалних признања до краја фебруара месеца 2020. године. Информација о проглашењу победника ће бити благовремено објављена.
Победнички радови ће бити послати за међународни део конкурса до 1.априла 2020.године и Међународна ваздухопловна федерација (ФАИ) ће током априла/маја месеца објавити и прогласити победнике.

ТЕМА КОНКУРСА ЗА 2020. ГОДИНУ: ЛЕТЕЊЕ ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ

Жеља за летењем је стара хиљадама година. Древне приче из разних крајева света говоре нам о онима који су хтели да полете. Њихове приче о успесима и неуспесима почеле су да постају стварност крајем 1800. године, када су људи почели да користе технолошко знање како би изградили летелицу која је, до тада, била могућа само у нашим сновима.

Први балонари доносили су свету узбуђење летовима од преко 25 миља за мање од три сата. Данас, они имају могућност да крену на путовање у трајању од неколико сати или да пређу више хиљада километара током много дана у балонима који су посебно израђени и опремљени за велике
удаљености. Ваздухопловне једрилице су такође напредовале за прелазак великих растојања и висина. Док су први пилоти једрилица полетали са брда и узвишења својим једрилицама, данашњи једрилицама досежу велике висине и њима прелазе стотине километара. Први авиони су били направљени од платна и дрвета, и те летелице су покретали мотори са 12 коњских снага. Данас су метал и композитни материјали нешто што користе дизајнери авиона како би обезбедили већу брзину и сигурност лета. Заправо, неки мотори савремених тркачких авиона производе преко 3500 коњских снага, а модерни комерцијални путнички авион са више мотора производи 95.000 коњских снага! Иако је физика лета остала иста, технологија стално напредује. Свака генерација учи од оних
претходних, додајући оно што је могуће, уједно остајући верна љубави према летењу, која је у срцу свих ваздухопловаца. Снови о летењу постали су стварност данашњег спортског ваздухопловства.
Змајеви, балони, брзи авиони, акро пилоти, лете изнад нас и показују нам шта је све могуће данас. Шта носи будућност? Куда ће нас одвести млади ваздухопловни сањари?

Време је да извадите ваше омиљене уметничке материјале и дате вашој машти пуну слободу, како бисте створили дело које спаја летове прошлости са сновима будућности у овогодишњем ликовном конкурсу „Летење прошлости и будућности.“

Победнички рад ФАИ ликовног конкурса 2016. године у јуниорској категорији (6-9 година) – аутор Цагин Акај Јазици из Турске
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com