ЛитерарноРегионална сарадња

Hajdarbegović Lejla – STREPNJA

STREPNJA

Zazvonilo je zvono za početak zadnjeg časa – matematika.
U razredu kao u košnici. Jedni druge u zadnji čas mole da im se objasne zadaci, stvara se neopisiva tenzija zbog današnjeg testa. Ja kao da svu tu buku ne čujem, naprotiv, u mojoj glavi mrtva tišina. Tu i tamo javi se, onaj meni, vrlo poznat glas. Nema šta ne govori, a kao da ništa ne kaže. Kako dođe, tako i nestane. Povuče se nazad u svoj mrak i za sobom opet ostavi tišinu.
Onda mi, nesvjesno, prorade živci; tjeskoba. Noga sama počne da udara u pod, kao da želi da otrese taj osjećaj.Pokušavam je smiriti, pobogu, pa ovo je samo test. Opet se javi onaj glas, kao grom iz vedra neba. Mada, na sreću, nisam ni čula šta je htio da kaže. Nastavnica uđe u učionicu, a meni srce hoće da iskoči iz grudi. U ušima osjetim njegove ritmične otkucaje sasvim čisto.
Na tabli ispisani zadaci, a olovka se jedva miče u drhtavoj ruci, kao da će svakog časa puknuti. Pogledom sam prelazila po brojevima i svaki zadatak provjerila više puta. U meni poče da se javlja sigurnost. Predala sam rad i konačno odahnula. Noga mi se lagano ljuljala, ovaj put više iz satisfakcije, nego straha. Sama sebi sam se nasmijala. Onaj glas sada je bio tako nebitan.

Hajdarbegović Lejla, VIII A, JU “Prva osnovna škola” Živinice, Bosna i Hercegovina
Mentor: Sanela Selimović, nastavnica bosanskog jezika i književnosti

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com