Одрасли за децу

УЧИТЕЉ МИОМИР ДЕЈАНОВИЋ У „ЦАРЕВИНИ СЛОВА, СНОВА И СТИХОВА“

Из штампе је изашла књига за децу и младе под називом „У царевини слова, снова и стихова“, у којој се поред песама Љубивоја Ршумовића, Добрице Ерића, Мире Алечковић, Душка Трифуновића и других песника, налазе и стихови врањског учитеља Миомира Дејановића.

Љубивоје Ршумовић и Миомир Дејановић

Његове песме су штампане у бројним зборницима и Антологијама, а досад је објавио две ауторске збирке песама за одрасле: „Слепа раскршћа“ и „Ватролов“, као и једну збирку песама за децу под насловом „Дохватићу звезду“. Миомир МиДеј Дејановић је добитник награде за модеран приступ поезији, коју је на „Сусретима просветних радника, књижевних стваралаца за децу“, примио из руку Добрице Ерића.

Миомир Дејановић и Добрица Ерић

„Обично пишем кратко, јер желим да са што мање речи кажем што више. Када пишем за децу, битно ми је да песма буде кратка – да деца могу лако да је уче и памте; затим, да буде духовита – јер је хумор близак деци и наравно, најважније – да има неку поруку. Драго ми је што успевам да и на своје ученике пренесем љубав према поезији, па и они пишу и на литерарним конкурсима освајају запажене резултате. Ако желе добро да пишу, деца морају доста да читају, јер несумњиво постоји веза имеђу читања и писања. А постоји и она мудра мисао која каже да ће онај ко прочита хиљаду песама бити у стању да хиљаду прву напише сам“ – поручује учитељ Миомир Дејановић.

Подсећамо да је учитељ Дејановић проглашен за Најбољег едукатора Србије 2017, да је носилац титуле Најбољи наставник на просторима бивше Југославије и да је његова богата радна биографија објављена у Лексикону стваралаца који обележавају српску просвету. Као једно од својих најдражих постигнућа, Миомир Дејановић истиче прво место које је са ученицима освојио на међународној смотри дечјег и наставничког стваралаштва „Креативна чаролија“.

„То надметање је било прописано календаром Министарства просвете Републике Србије и прво место на међународном нивоу, које смо освојили за најбољи кратки дечји филм, је по свим званичним и релевантним мерилима непобитно највећи успех у историји ОШ „Светозар Марковић“ – без лажне скромности за „Таблу“ каже учитељ МиДеј.

ГОДИШЊА ДОБА

Упамти да пролеће
с ластама долеће.
Кад с висине Сунце сине
лето нас у кратко скине.
Воћа пуне кесе
јесен ти донесе.
Ко жилет је оштра клима
кад наступи зима.

У ДУЕТУ

Ко слободна птица
лепо пева Мица.
То је разлог Љуби
у њу да се заљуби.
Сада уче Љубу
да свира у трубу –
показаће целом свету
да може с Мицом у дуету!

ТАТА

И песма и прича
мајку увелича.
Али, међу нама –
није могла мама
да нас створи сама!

ЏАК И ЂАК

Био један џак
који је напунио стомак
са десет килограма јабука.
Ти то не можеш
јер си ђак, а не џак.
Али зато можеш
напунити свеску петицама!

ПЕТИЦЕ

55 5555
55 5 5 55 5
5555 5555 555

5555 5 5555 5
55 555555 555

Зар ово није одлична песма?
Јесте.
И то са свим петицама!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com