Одрасли за децу

„Зимзелена змија“ Александра Вуча

„Зимзелена змија“ Александра Вуча
Препорука за читање књиге за децу

Зимзелена змија / Александар Вучо; приредила Гордана Малетић; илустровао Предраг Пеђа Тодоровић – Београд: Радио-телевизија Србије, 2018.

Писци кажу да, када објаве неко своје дело, оно има свој живот, независан од њих самих и о њему не треба бринути. Ипак, Гордана Малетић нас, у предговору књиге „Зимзелена змија“ Александра Вуча опомиње, да и књига може имати своју добру или лошу судбу, баш као и човек. Неке књиге годинама чаме на полицама и нико их не узима у руке, а неке буду читане и вољене, о њима други пишу и говоре.

У издању РТС-а 2018. године изашла је поменута књига Александра Вуча, која се састоји из два дела – 14 прича и 2 поеме. Издавачи наводе да имамо част да после 86 година читамо Вучов заборављени мини-роман. О чему је реч? Ова књига је састављена од прича и поема, које су објављиване током 1931. године у часопису „Политика за децу“. А ово је први пут да ти „прилози“ буду објављени и читани у целини.

За Вуча се данас каже да је зачетник савремене српске књижевности за децу. Многи други писци за децу, који су познатији и читанији, узимали су понеку идеју од Вуча за своја дела. И много тога новог је Вучо унео у своја дела – слободарске и бунтовничке идеје, необично снажне и индивидуалне ликове, који се боре за своје мишљење и жеље. У овој збирци је главна јунакиња девојчица Вера – она је отвореног духа и безграничне маште, срећна девојчица, чије друштво у пустоловинама праве животиње. У њиховом свету све је безбрижно и прилагођено деци, понекад идилу поквари једна досадна тетка, али и она се може избећи, уз мало спретности.

Имамо прилику да читамо једног изузетног писца и његова (скоро) заборављена дела. Да обрадујемо децу, а и сами да се подсетимо детињства. И да обележимо 120 година од рођења Александра Вуча.

МА Дајана Лазаревић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com