Представљамо

Клик библиотека

Библиотекар ОШ „Бранко Миљковић“ у Нишу, Драгана Пешић Главашевић, најбољи школски библиотекар Србије у 2018. години, суочена са немогућношћу да ученицима да књигу „из руке“, отвара онлајн библиотеку и књиге чини доступним на додир прстом.

На Гугл претраживачу треба укуцати „ВАТРА И ЖИВОТ“ а затим кликнути на понуђену опцију (као на слици горе)

Од 24. марта 2020. године ради онлајн библиотека Основне школе „Бранко Миљковић“ у Нишу под називом „Клик библиотека“. Налази се на блогу „Ватра и живот“ који је саставни део школског сајта. Доступна је на адреси: https://vatraizivot.wordpress.com/

Насловна интернет страница Књижевног клуба „Ватра и живот“

Циљ формирања онлајн библиотеке је да ученицима у свако време, и на сваком месту, буду доступне књиге и часописи. Врата „Клик библиотеке“ су увек отворена јер она ради без престанка.

Библиотекар се труди да избор садржаја прилагоди јубилејима и датумима, подсети на значај писмености, значај заштите језика и писма.

„Клик библиотека“ нуди електронска издања књига и часописа намењених ученицима од 1. до 8. разреда.

Библиотеку чини посебном и драматизација бајки и драмских текстова која је такође доступна у оквиру блога.

Овај вид библиотеке наставља да прати интересовања деце и обележава значајне датуме. До сада су обележени: Дан Рома, Међународни дан дечје књиге, Дан рођења књижевника Борисава Станковића, песника Војислава Илића, Жака Превера, Алексе Шантића, песникиње Вере Цветановић и Десанке Максимовић, али и дан смрти Игора Коларова, Владислава Петковића Диса. Обележен је Светски дан књиге и ауторских права, као и најрадоснији хришћански празник Ускрс, Светски дан породице, 77 година од изласка из штампе првог издања „Малог принца“ Антоана де Сент Егзиперија, Светски дан за културну разноликост за дијалог и развој, Дан словенске писмености и културе.

Уз подсећање на живот и дело Игoра Коларова читаоци могу да прочитају електронско издање романа „Аги и Ема“, али и да погледају ТВ емисију „Вечни сјај детињства“ у којој Игор Коларов прича о себи, свом детињству и својим књигама.

Светски дан породице, 16. мај, обележен је књигом Анђеле Нанети „Мој дека је био трешња“, јер она потврђује важност породице и истинитост речи: „Ако погледате дубоко у длан своје руке, видећете своје родитеље и све генерације ваших предака. Сви су живи у овом тренутку. Сви су присутни у вашем телу. Ви сте њихов наставак.“

Библиотеку чини посебном то што је у њој, по први пут у електронском облику, објављена књига басни са поуком „Причај ми, молим те“ и збирка песама „Иза оних чудних врата“ списатељице Вере Цветановић.

У „Клик библиотеци“ нашле су се и песме из збирке „Рођен као змај“ Драгана Хамовића, добитника овогодишње награде „Гордана Брајовић“.

„Клик библиотека“ уз роман „На Дрини ћуприја“ даје и линк на коме се може видети и чути нобеловц Иво Андрића како чита одломак из овог романа.

Библиотека садржи још много занимљивости које ћете открити ако кликнете на линк: https://vatraizivot.wordpress.com/

Електронска библиотека је веома важна јер пружа могућност ђацима да уз корисне садржаје проводе своје слободно време и очувају, и увећају, своју љубав према писаној речи.

„Клик библиотека“ живи прилагођавајући се савременом информацијском добу, али не заборављајући посебност, значај и вредност читања са књигом и оловком у руци.

Драгана Пешић Главашевић, библиотекар
ОШ „Бранко Миљковић“ Ниш
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com