Представљамо

МАЛИ ПАС ВЕЛИКОГ СРЦА

Написала Сунчица Ћирковић
Илустровала Катарина Ђурић

Марко иде у четврти разред и нема ни једног јединог пријатеља. Зато седи сам у последњој клупи и деца га често задиркују надевајући му ружне надимке. Када је Марко упознао малог жутог пса, много тога се у његовом животу променило. Вили је постао његов кућни љубимац и открио му један нов и до тада непознат свет пријатељства. Њих двојица заједно крећу у потрагу за опасним зликовцем који представља претњу за све псе из краја.

„Мали пас великог срца“, у издању „Креативног центра“, прва је књига за децу ауторке Сунчице Ћирковић. Намењена је узрасту млађих основаца али верујемо да ће у њој уживати и нешто старији читаоци, посебно они који гаје љубав према псима и уопште кућним љубимцима.

Ауторка нас упознаје с Марком, дечаком који је био усамљен јер није имао ниједног пријатеља. Када је упознао малог жутог пса, луталицу из краја, његов живот се променио у потпуности. Вили је постао његов кућни љубимац и уз њега је Марко стекао пријатеље. Чак су у обрачуну са зликовцем из краја обојица показали велику храброст. Тако је од једног скромног и повученог дечака Марко израстао у правог хероја своје улице. И све то захваљујући малом жутом псу који је ушетао у његов живот.

Једноставним стилом и са пуно топлине Сунчица Ћирковић нам прича ову причу о пријатељству између дечака и пса. У њу је унела своје две велике љубави ‒ љубав према животињама и не мање важну и велику љубав према књигама. Како сама каже, књиге је заволела у библиотеци своје основне школе и од тада па све до данас верује у њихову фантастичну моћ да мењају дечје животе набоље. Отуда је и у самом роману библиотека место сусрета, књиге су праве хероине, а библиотекарка блага особа која спонтано и ненаметљиво уводи дечака у свет књижевности. За Марка тако библиотека постаје место где су га деца први пут и у потпуности прихватила без икаквих предрасуда.

У роману „Мали пас великог срца“ ауторка нас подсећа на то да наш однос према напуштеним животињама, које тако често видимо на улицама, можда најбоље говори о томе какви смо људи и колико смо пажљиви и спремни да помогнемо онима који пате и страдају. Својом причом о Марку и Вилију подстиче и активизам подржавајући групе које брину о напуштеним животињама. Шаље нам важну поруку да нас пријатељи уопште, а љубимци посебно, оплемењују и отварају према животу на најбољи могући начин. Учи нас и томе да љубав и доброта, као и спремност да се жртвујемо за друге, представљају праве квалитете једне особе.

Дечака Марка, малог жутог пса и бројне пријатеље из краја илустровала је млада илустраторка Катарина Ђурић.

Анђелка Ружић, уредница књиге
О ауторки:

Сунчица Ћирковић је рођена у Београду, где и данас живи. Завршила је Филолошки факултет у Београду и ради као наставница у „Сава“ онлајн школи српског језика, културе и традиције (у оквиру матичне Основне школе „Звездобројци“). Пише приче, драме и романе за децу и одрасле.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com