Представљамо

МЛАДИ ЛИТЕРАРЦИ

Литерарна секција „Талија“ Основне школе „Никодије Стојановић Татко“ из Прокупља вредно ради и постиже добре резултате. Њу чини тридесет чланова који похађају пети и шести разред. Ове године, владавина коронавируса није омела њен рад, већ је секција и у учењу на даљину дала свој максимум кроз редовне и ванредне активности.

По утврђеном плану организује литерарна дружења и дружења са песницима чиме мотивише ученике за литерарно стваралаштво. Припрема конферансе за приредбе и академије које се одржавају у школи, као и помаже новинарској секцији у припреми школског листа.

Сарађује и са установама културе у свом граду. Учествује на литерарним радионицама које организује Дом културе Прокупље, а једна од запажених је и радионица „Јаук се чује“, посвећена насиљу над женама. Неколико ученика је чак учлањено у Књижевну омладину Прокупља.

Чланови секције врло радо посећују позориште и музеј.

Секција се често укључује у пројекте, па је тако у претходној години учествовала у три пројекта. Међународни пројектат „Игра“ трајао је три месеца, а деца су на врло креативан начин учествовала у осмишљавању сопствених игара.

Литерарна секција “Талија” ОШ “Н. С. Татко” Прокупље

„Читалачки маратон“ се одржава од самог настанка, у организацији Издавачке куће Клетт. Трајао је пет месеци. Чланови Читалачког клуба су и чланови Литерарне секције, а на радионицама се обрађују задати романи.

„Буди друг – пријави насиље“ је пројекат у оквиру обуке „Школа за 21. век“ који је трајао три месеца. Секција је расписала конкурс „Помогао сам другу у невољи“ и направила зидне новине заједно са ликовном и информатичком секцијом. Кроз радионице пројекта учествовала је у обележавању Дана ружичастих мајица, а све у циљу подизања свести о вршњачком насиљу и његовом сузбијању.

Секција је обележила још један важан датум – Светски дан књиге, који је представљен кроз изазов „Читај књигу, код куће седи, на најбољи начин време проведи“. Ученици су представљали своју омиљену књигу кроз видео презентације које су биле постављене на друштвеној мрежи ФБ. Презентације су биле изузетно запажене и о њиховој креативности пише и интернет часопис Топличке вести.

У часописима Табла, Топличанка, Топличке вести, на сајту Моје дете објављивани су литерарни радови истакнутиих чланица секције.

Млади литерарци учествовали су на разним конкурсима. Представићемо само најзначајније. Њихов рад запазили су чак и стручњаци на међународном нивоу и сходно томе награде су добиле следеће ученице за своја остварења, као и руководилац секције:

• Милица Бјелетић – Мој дневник „Време кад је планета стала“ проглашен за рад изузетног квалитета, на Међународном конкурсу Наставничке мреже током пандемије;
• Милица Бјелетић – Друга награда на другом Међународном фестивалу дечјег стваралаштва „Желим да будем дете“ у организацији СГ Крагујевца на тему „За сваки проблем постоји решење“;
• Милица Бјелетић – похваљена за труд и оригиналност на Међународном литерарном конкурсу „Чудесног ли створа, на дну мора“ и награђена књигом у организацији Луткољубице Аните из Ниша;
• Лана Тијанић – Друга награда на конкурсу Топличанке „Најлепша љубавна прича“;
• Лана Тијанић – Друга награда на конкурсу Топличанке „Ја у слици и речи“;
• Искра Јовановић – Трећа награда на конкурсу Топличанке „Ја у слици и речи“;
• Сертификате за учешће у Међународном пројекту „Игра“ добили су сви чланови и наставница Љиљана Суботић;
• Наставница Љиљана Суботић похваљена је за креативно менторство на Међународном литерарном конкурсу „Чудесног ли створа, на дну мора“;
• Наставница Љиљана Суботић награђена је књигом за изузетно ангажовање на конкурсу „Ја у слици и речи“;
• Наставница Љиљана Суботић добила је захвалницу Нишког креативног студија и интернет часописа Табла за активну сарадњу са редакцијом и подстицање дечјег стваралаштва.

Рад Литерарне секције „Талија“ био је запажен и пропраћен од стране медија. Најзаступљенији текстови о секцији били су у интернет новинама: Топличке вести, Топличанка, Топличке новине и на друштвеним мрежама. О најплодотворнијој чланици Милици Бјелетић, у тексту „Татковци заблистају где год да се појаве“, пишу Топличке вести, Прокупље на длану и Топлицапрес. Текст о секцији и Читалачком клубу „Читати, а не само гуглати“ објављен је у Топличким вестима.

Активности наше секције представљене су и на локалној телевизији.

У даљем раду планирамо израду антологије награђених радова у протекле три године и формирање база података о освојеним наградама. Трудићемо се да оправдамо своје постојање и одржимо углед који смо постигли.

Руководилац секције
Љиљана Субоић, професор