Реч учитеља

Албум мога завичаја

Јелена Бабић

Завичај је место у коме смо рођени и које у нама буди најискреније емоције. Завичај је породица, дом, мајка, отац, село… Завичај је школа, музеј, црква, споменик…

Ако дете одмалена заволи упозна свој завичај, више ће га поштовати и уважавати све благодети које му он пружа.

Група учитеља и наставника вођена овом заједничком идејом окупила се у реализацији еТвиннинг (eTwinning) пројекта Албум мога завичаја учитељица Гордане Јаневске из Књажевца и Ирене Бјелић из Сремских Карловаца.

Овом пројекту придружиле су се и учитељице Љиљана Соколовић и Јелена Бабић из прокупачких основних школа.

Заједничка сарадња ученика и учитеља из 6 европских земаља, резултирала је низом продуката у којима су ученици упознали, како благодети, традицију и културу свога завичаја, тако и знаменитости, културу и традицију Грчке, Турске, Хрватске и Северне Македоније.
Кроз низ активности које су реализовали ученици су се оспособили и за употребу различитих икт алата, али и међусобно се упознали и стекли пријатељства.

Активности су конципиране тако да свака група деце представи свој завичај до танчина, заправо креће се од завичаја са околином, обичаја, народне ношње, традиционалних јела, преко задужбинара и значајних жена завичаја, да би се стигло до заједничких активности у којима су ученици израђивали заједнички лого пројекта, градили заједнички град, формирали тимове у којима су сарађивали.

Све активности пројекта који је трајао пуних седам месеци пратило је путовање Албума завичаја који је у наше Прокупље стигао из Задра. Након што је албум оплемењен подацима о нашем завичају, поздравима директора ОШ “Никодије Стојановић Татко” и ОШ “Милић Ракић Мирко” Срђана Ковачевића и Саше Јововића, али и племенитим речима наше Већнице за просвету Катарине Вељовић, уз помоћ Општине Прокупље кренуо је пут Измира у Турској.

Ових дана албум завршава своје путовање, а наши ученици пуни нових сазнања, пријатељстава и искустава завршавају један диван пројекат на који смо итекако поносни – истакла је учитељица Јелена Бабић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com