Реч учитеља

Аранђеловац у чаробној мрежи пријатељства

Октобра 24. 2019. године почиње права магија, пријављујем своје ученике у пројекат „Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства” чији је оснивач Жељана Радојичић-Лукић. Овај међународни пројекат у Модулу 3 је окупио 371. школу и 17 хиљада ученика из земаља широм света. То нас је највише привукло, та шарена интеркултуралност и мрежа пријатељства у коју би се и ми уплели, ОШ „Милан Илић Чича“ из Аранђеловца.

Тако је и било, кроз задатке смо оплеменили нашу наставу и рад, изашли смо из оквира учионице, дружили се и учили животу и заједништву. Пројекат је био усмерен на разбијање стереотипа и предрасуда које нас окружују и разбијали смо их у парампарчад. Ловили смо их свуда око нас, у књигама, демонтирали родне стереотипе, обували туђе ципеле и размишљали о туђим осећањима и потребама, покушавали од жртве да направимо хероје, били другачији јер бити другачији је дар и на крају изложили глобални пазар стереотипа и показали колико је 7 задатака кроз 7 недеља трајања пројекта променило наша размишљања и покренуло у нама оно најсветлије, лепоту доброте! Дивно смо се осећали али и помало тужно јер се свему ближио крај. Спремали смо се да наше резултате прикажемо осталим другарима у школи и десио се тај магични тренутак када се мало вилинске прашине просуло по нама, по одељењу IV3 и мени, њиховој учитељици…наједном сан постаје стварност, виртуелан свет и мрежа пријатељства постаје реалан сусрет учесника пројекта и то баш у Аранђеловцу, у нашој школи.

Захваљујући подршци директора школе, Синиши Јовановићу, и локалној самоуправи Аранђеловац угостили смо међународне и националне координаторе пројекта Сандру Грујевску, Данијелу Миличић-Требатицки, Санелу Јагањац, Оливеру Ђорђић, Марину Станишић Кнежевић са својим ученицима и драгу Жељану, оснивача ове прелепе чаробне приче. Плели смо мрежу са другарима из Скопља, Добоја, Тузле, Никшића, Мионице, Београда и Младеновца, Ирига и Ћуприје два дана 10.-11.01.2020. када смо наш регион поново „свезали“ у мрежу лепоте и доброте која је одувек и била у нама.

Два дана смо уживали у размени идеја и искустава а наши драги ученици стекли нова пријатељства заснована на шареноликости култура и традиција које смо једне на друге пренели.

Чаробна мрежа интеркултуралног пријатељства прави мале чаробњаке који ће свет засигурно учинити бољим, а ми, учитељи, потрудићемо се да магија никада не ослаби.

Милијана Петровић, професор разредне наставе
ОШ „Милан Илић Чича“, Аранђеловац, Србија