Реч учитеља

Међународни пројекат „Innovate Your Dreams 2019“

(учесници и ученици одјељења V a са својим учитељем)

Од 14. јануара до 31. марта 2019. године, реализована је прва фаза Међународног пројекта „Innovate Your Dreams 2019“ чији је аутор господин Кhurram Whiz из Пакистана.

Шест креативних задатака (рад са ученицима) распоређених у 7 радних седмица, чији је циљ развој способности: комуниакције, колаборације, критичког мишљења, креативности… Способности које су неопходне у овом 21. вијеку.

Седми задатак се тицао достављања доказа о реализацији претходних задатака путем извјештаја и фотографија, а реализатори су били наставници који су се пријавили и радили са својим ученицима. Након свега тога су додијељени сјајни сертификати за сваког учесника пројекта понаособ.

Стотине хиљада наставника и ученика основних школа широм свијета (преко 60 земаља из свих континената) је узело учешће. Част ми је била што сам са својим ученицима (одјељење V a) и ја узео учешће и био дио тог инернационалног пројекта.

Креативним задацима, почевши од „A promising future“, преко „Everything you can imagine is real“, „Cultivating competencies“, „“World in 2030“, до „Potter ´s wheel“ и „3 E´s (Enough Energy for Everyone)“, ученици су развијали своја умјећа критичког размишљања и закључивања, те комуникације међу собом и са учесницима из других школа, мјеста и држава, те ослобађања треме од јавног наступа и презентације резултата креативних задатака. Посебна драж пројекта за ученике је била сарадња и упознавање ученика из других школа. Овај пројекат је покренуо регионалну и инернационалну сарадњу међу школама кроз писма, мејлове и видео поруке. Конкретно, моје одјељење је остварило комуникацију путем писма са школама из Рожаја (Основна школа „25. мај“), Подгорице (Основна школа „Октоих“), Лијеве Ријеке (Основна школа „Вуксан Ђукић“), из Никшића (Основна школа „Олга Головић“) са територије наше државе те са школом из Карлова у Бугарској (Основна школа „Васил Левски“). Ђаци су били толико одушевљени и заинтересовани да су једва чекали реализацију новог задатка. На крају, свечана додјела заслужених сертификата.

Осим дозволе управе школе и родитеља ученика за учешће, те воље, ентузијазма и осредње информатичке писмености наставника, остало ништа није потребно. Као учесник овог пројекта, предлажем и савјетујем и остале креативне наставнике и ентузијасте наше државе да се укључе у наредне и сличне подухвате. Вјерујте да се нећете покајати, а имате доста тога за научити. Ако ништа друго, уносите новине у свој рад и комуницирате са колегама из читавог свијета. А размјена искустава и мишљења добро дође, зар не?!

Горан Дробњак,
професор разредне наставе из Зеленике (Херцег Нови)
Црна Гора

Comment here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com