Регионална сарадња

Čas odjeljenjske zajednice

Novembar – mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Obilježili smo mjesec borbe protiv velikih pošasti ovog doba.

Radionica 1

„Ova riječ znači…“
Na tabli su plakati sa 5 riječi: novac, zdravlje, usamljenost, tuga i depresija. Učenici nastoje da razjasne značenje datih riječi. Dajemo primjere i poređenja.

Pričam priču:
„Marko je uspješan mladi čovjek. Dobrog je zdravlja, zarađuje baveći se poslom koji voli. No… Određenim ljudima nije pravo, ljubomorni su. Počinju da mu nude određene stvari kako bi mu napakostili. On ne zna to, prihvata. Sve češće ide u provod. Malo po malo, počinje da pije. Pozajmljuje drugima novac. Propada. Prijatelji ga napuštaju. Tužan je. Usamljen. Depresivan. Na kraju… Liječi se, ali sam. Bez pomoći ikog. Napušten.“
Emotivna priča je uvod u drugu radionicu.

Radionica 2

„Bolesti zavisnosti, 21. vijek“
Kroz plakate se upoznaju sa: alkoholizmom, narkoticima, pušenjem i kockanjem. Saznaju frapantne podatke. Od posljedica pušenja godišnje u svijetu premine 7 miliona ljudi. Od posljedica konzumiranja narkotika samo u SAD – u godišnje premine 100.000 osoba. Škotska je najviše pogođena ovom bolesti.
Shvataju značaj borbe protiv pomenutih bolesti jer uništavaju: pluća, jetru, grlo, mozak…
Učenici dobijaju zeleni i rozi stiker. Zadatak je da zeleni stiker dodijele onoj bolesti za koju smatraju da najmanje utiče na zdravlje čovjeka. Rozi stiker stavljaju pored one bolesti za koju misle da najviše pogađa covjekovo zdravlje. Najveći broj učenika je odredilo narkotike kao najpogubniju bolest, a kockanje kao najblazu.
Ovim zadatkom razvijamo svijest o značaju čuvanja zdravlja i izbjegavanja štetnih faktora.

Radionica 3

„Moja poruka“
Radom u paru ucenici tekstualno i crtežima šalju poruke „Čuvaj život. Živi zdravo jer život je dar“.

Goran Drobnjak, diplomirani učitelj i nastavnik savjetnik
Odjeljenje V a
Osnovna škola „Ilija Kišić“, Zelenika, Crna Gora

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com