Регионална сарадња

Dan dječijih prava

Među brojnim značajnim datumima koje smo uključili u naš kalendar obilježavanja, našao se i Dan dječijih prava. Sada već davne 1989. godine, 20. novembra, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je donijela Konvenciju o dječijim pravima. Njome su se članice potpisnice obavezale na poštovanje istih. Pravo na život, pravo na ime, na liječenje, obrazovanje, zaštitu od nasilja i iskorištavanja, na slobodu mišljenja su samo neka od prava propisana Konvencijom.

Ovaj značajan datum odlučili smo da obilježimo u našoj učionici u duhu svečanosti kakvoj i dolikuje njegov značaj. Podijelili smo aktivnosti na 2 casa.

1. čas

Pričali smo o našoj planeti Zemlji, o bićima koja je naseljavaju, a onda o djeci kao dijelu te žive prirode. Djeca koja su bogatstvo ovoga svijeta, koja nose društvo i sistem, kao i sve reforme u njemu. Djeca kao snaga, kao neiscrpan izvor radosti i čistote. Kao takva, ona imaju zagarantovana prava. Nabrajali smo i argumentovali primjerom sva važna prava. Sve to potkrijepili smo pjesmom “Djeca imaju pravo” slusajuci je na CD. Radeći u 2 grupe, na sličan a opet originalan način, odali smo počast ovom danu. Svaki učenik je obojio sličicu dječaka, a svaka učenica sličicu djevojčice. Lijepeći aplikacije na tabli u obliku kruga, u kojem je aplikacija planete Zemlje, dočarali smo jedinstvo, zajedništvo i nepodvojenost sve djece svijeta. Lijepeći sličice, svako od učenika je zalijepio plakat sa posebnim pravom djeteta, dao primjer poštovanja istog i istakao značaj. Tabla, kao slikarsko djelo, prepuna panoa je oslikavala poštovanje i uvažavanje ovog datuma. Zaokružismo svu ovu našu priču pjesmom dječijeg hora “Orfej” pod nazivom “Svi smo mi isti”. Jer mi i jesmo isti bez obzira na sve razlike medju nama.

2. čas

Uz pomoć kompjutera i interneta smo odgledali kratak film “Stop bulling” koji promoviše pravo djeteta na zaštitu od nasilja, vrlo osjetljivo pravo čijim ugrožavanjem se narušava kompletno zdravlje djeteta.

Diskutovali smo odgledano i zaključili da se nasilje pod obavezno mora prijaviti, a da mi međusobno moramo štititi jedni druge. Kolektivizam, jedinstvo, solidarnost je ono što će nas očuvati. Dali smo obećanje da će naše odjeljenje biti upravo takvo, kao ono u video snimku. Krug prijateljstva, neraskidivog. Osjecaj zajednostva učvrstismo slušajuci pjesme “Ne rugaj se” (Delta fondacije) i “Mi gradimo bolji svijet” (hor Toreta).

Vjerujem da ce ovi mladi ljudi biti upravo takvi, empatični i solidarni i u budućnosti.

Učenici II-a, Osnovna škola “Ilija Kišić”, Zelenika, Herceg Novi, Crna Gora
Goran Drobnjak, profesor razredne nastave