ПредстављамоРегионална сарадња

Девојчица великог срца

Девојчица великог срца
ВЕРА ПЕНЧЕВА, 13 година, Габрово, Бугарска

Вeра Пенчева из града Габрова има само 13 година, али има тако завидну биографију којом се мало ко од одраслих може похвалити. Она је дете целог света – њени цртежи су стигли до Индије, САД, Велике Британије, Мађарске, Пакистана, Румуније и многих других земаља света. И свуда остављају гледаоце без даха. Тако је савршен, леп и шарен свет у њеним делима, која су несумњиво цењена у светској јавности – Вера је добитница преко 300 међународних и националних награда, у којима је учествовало на хиљаде деце са свих континената. Радо учествује у многим међународним пројектима и добротворним иницијативама.

Вера својим цртежима украшава свет, али она је сама украс света!

Прво место (јединствено), узрасна група 8 – 10 година), 22. Светско такмичење дечијих цртежа
Велика награда, 5. међународном школском такмичењу „Дете се родило, син нам је дат“. Слагалица.
Јединствено прво место на светстком онлајн конкурсу организованом од WorldWide Drawings Kids LLC

Прве велике награде Вера је освојила са 4 године. Она је 2014. године постала најмлађи победник Првог међународног такмичења дечијих цртежа Едмунд Томас Клинт у организацији Керала Тоурисм и освојила награду – путовање у Индију.

Две године касније, Вера је учествовала у престижном међународном пројекту – индијска компанијљ Invis Multimedia (основана 1995. године у Керали, Индија), која развија иновативне ИТ пројекте, ју је позвала да учествује у једном од својих најновијих пројеката – KiduKidu.com. Ово је веб локација за децу са образовним и забавним видео записима, причама и још много тога. Вера је учествовала у пројекту радећи илустрације за неколико дечијих песама. Исте године, Вера је такође подржала УНИЦЕФ у Бугарској са два своја цртежа, који су постали прелепе божићне честитке као подршка програму образовања и раног учења.

Специјална награда CMIC HOLDINGS Co., на 13. Међународном такмичењу дечијих цртежа Nakamura Keith Haring Collection, Јапан
Патријаршијска награда (највиша награда за дотичну старосну групу, јединствена), II старосна група
VII Међународни конкурс за дечије стваралаштво Живот кроз уметност , Москва, 2021

Вера је позвана да буде члан међународног жирија који је одредио победнике Трећег међународног фестивала цртежа педијатријских пацијената (IFPPP) у организацији Health and Art (HEART) – међународне невладине организације која је део Универзалне мреже за научно образовање и истраживање (USERN). Постала је заштитно лице Другог међународног такмичења за дечији цртеж Едмунда Томаса Клинта у организацији Керала Тоурисм и имала је прилику да поново посети Индију.

Вера је са својим цртежима учествовала и у математичком пројекту на тему „Комбинаторика у цртежима“ (који су развили њен брат Јасен Пенчев и Демира Недева), који је освојио једину прву награду на Међународном конкурсу за израду истраживачког креативног математичког пројекта ( WMI Mini Math Creative Competition) одржано у јулу у Сеулу (Јужна Кореја).

Специјална награда председника жирија XV националног такмичења дечијег цртежа
Прва награда, III старосна група, категорија „Ликовна уметност“, Национални конкурс „Васкрсење Христово – 2021“, Софија, 23.05.2021.

Вера је 2019. године изабрана за амбасадора мира из Бугарске, захваљујући оригиналном цртежу са којим је учествовала на XXI Међународном такмичењу дечијег цртежа у организацији Peace Pals International. Позвана је да учествује на „Светској недељи мира“ коју организује RadioChico Schweiz – Verein (Швајцарска) и подели своје снове о миру на Земљи. Позив је упутила лично госпођа Анемари Кох, председница Швајцарског радија.

Наредних година, Вера је имала част да буде укључена у Националне номинације у организацији Удружења за развој уметности и заната (А.Р.И.З.) – 7, а жири је изабрао за добитника награде „Чувар традиције“ за 2020. Учествовала је и у глобалној медијској уметничкој кампањи #drawwithdenmark посвећеној деци и младима погођеним КОВИД-19, у организацији Виборг – УНЕСКО (Данска), са више од 3.300 деце из 34 земље широм света. Цртежи су представљени у Националној галерији у Копенхагену.

Сребрна награда, Canada Youth Visual Art Contest (CYVAC) 2022, коју организују Иницијатива младих Ванкувер (YIV) и Академија модерне уметности (AOMA), Ванкувер, Канада.

Истовремено, њени цртежи учествују на неколико међународних изложби широм света: у Токију (пратећи Олимпијске и Параолимпијске игре); у Фиренци, Мумбају (Индија), Волгограду (Русија); Лахоре (Пакистан); Брајан, Тексас (САД) итд.

Победник међународног такмичења за плакат мира Lions Clubs International, 2021-2022

Ове године Вера је освојила сребрну награду на Канадском такмичењу визуелних уметности младих 2022. (CYVAC), Ванкувер, Канада, а њен цртеж је уврштен на добротворну аукцију за прикупљање средстава за подршку Фондацији дечије болнице Британске Колумбије – јединој болници у провинцији посвећен искључиво бризи о деци.

Победник конкурса дечијег цртежа на тему “Њено Величанство енглеска краљица” у организацији Евгенија Минчева

Вера је изабрана за победника конкурса дечијег цртежа на тему: „Њено величанство енглеска краљица“, у организацији Евгенија Минчева – њен цртеж је послат у Бакингемску палату новом краљу Велике Британије Чарлсу III.

Вера Пенчева је матуранткиња Школе ликовних уметности: „ЕЛИЗА АРТ“ – Габрово, на чијем је челу Елиза Ковачева – Цокова. Увек са дивљењем и чуђењем гледамо њене цртеже, бајковите на детињаст начин и мудре са порукама доброте и лепоте. Вера је одличан партнер у добрим стварима широм света. Њен цртеж је претворен у слагалицу, чијом продајом се подржава активност Дечјег онлајн часописа „Штркел“ за рад са децом и омладином са посебним потребама.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com