Регионална сарадња

Međunarodni dan osoba sa autizmom

Goran Drobnjak
profesor razredne nastave
Zelenika, Herceg Novi, Crna Gora

Širom svijeta se 2. aprila obilježava Međunarodni dan osoba sa autizmom. Značajan datum, prije svega jer opominje da se iz godine u godinu povećava broj registrovanih sa ovim stanjem. Alarmantno ukazuje na činjenicu da je konačno došlo vrijeme da se ozbiljnije i sa više pažnje pristupi dijagnostifikovanju ovog stanja kod osoba, ali i svesrdnoj pomoći da se one što je moguće više i bolje integrišu u zajednicu kojoj pripadaju. Evidentno je da se o tome posljednjih godina sve više vodi računa.

Odeljenje V-a

Treću godinu zaredom učenici odjeljenja V-a Osnovne škole „Ilija Kišić“ u Zelenici obilježavaju ovaj značajan datum. Budući da se u našoj školi nalaze posebna odjeljenja u kojima nastavu pohađaju učenici sa posebnim potrebama, po posebnom programu, to je podstaklo đake odjeljenja Va da im na ovaj datum prave iznenađenja i upute podršku da su svi oni isti bez obzira na različitost, da se različitost mora poštovati i da će u njima uvijek imati oslonac.

„Vi ste među nama, mi vas podržavamo“, parola kojom su ove godine učenici redovnog odjeljenja V-a dali do znanja svojim drugarima da nijesu sami i da će u njima imati svesrdnu podršku i u buduće. U koloni po dvoje sa plavim balonima u ručicama kao zaštitnim znakom, te sa plavim plakatima (na kojima su ispisane parole podrške), učenici su se uputili do specijalozivane učionice. Ulaz u tu prostoriju koja zrači ljubavlju i toplinom, đaci su ukrasili balonima, porukama i svojim crtežima, prvog aprila, kako bi sjutradan izazvali efekat oduševljenja i iznenađenja na licima svojih malenih prijatelja.

Uz obećanje da će tu tradiciju nesumnjivo nastaviti i narednih godina, uslijedilo je i fotografisanje za kraj.

„Dio ste naše zajednice, među nama ste, vidimo vas, čujemo, osjećamo. Vaša smo podrška, ne sumnjajte!“

Comment here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com