Регионална сарадња

Međunarodni dan tolerancije

Nastojeći da stvorimo koheziju i jedinstvo odjeljenja kao grupe, obilježavamo različite svjetske datume od značaja. Ove godìne smo odlučili da to bude i Međunarodni dan tolerancije, u svijetu proslavljan 16. novembra.

Podijelismo aktivnosti u 3 dijela, u 3 časa.

1. čas

Na tabli zalijepismo ilustracije djece različitih kategorija (slabovidi, hromi, siromašni, sa protezom…). Svaku od njih su djeca opisala, dodala im što vise pridjeva. Uočili su da se ljudi međusobno razlikuju, ali da ih zbog toga ne treba izdvajati već naprotiv. Razlike nas obogaćuju i spajaju. Svi smo na neki način originalni. Uvidjeli su da su djeca na ilustracijama tužna. Stoga, u znak su sve te ilustracije oblijepili malim crvenim srcadima u znak podrške. “Među nama ste, podržavamo vas”, je parola odjeljenja upućena svoj djeci svijeta.

2. čas

Aktivnost je započeta “pričama” cipela. Malene cipelice su pričale sa kojim se nedaćama suočavaju oni koji ih nose. Često smo svjedoci da pomislimo kako bi bilo lijepo biti neko drugi i imati njegove cipele, odjecu… No, ipak, često ne treba da činimo tako. “Moje cipele su boje neba, ali svaki moj dan je ispunjen vriskom”, poručuje plava cipela. “Moje su boje ljubavi i ruže, a ne znaš da gubim dragocjenu krv”, ispovijest je crvenih cipelica. “Elegancija je moje ime, ali ne znaš da ja tu eleganciju ne vidim, da živim u mraku”, riječi su crnih lakovanih cipelica. Autizam, Daunov sindrom, sljepilo, leukemija samo su neke od nedaća sa kojima se djeca širom svijeta susreću. Razvijamo empatiju i lijepimo parolu “Obuj moje cipele pa mi onda sudi”. To zaokružuje slušanje pjesme Delta fondacije “Ne rugaj se”.

3. čas

Svaki učenik na tabli lijepi po jedno slovo stvarajući poruku odjeljenja “Poštuj različitost”, a time i definišu pojam tolerancije. Radeći u 2 grupe, dječica iskazuju svoju podršku svim ljudima svijeta lijepeći na plakatu trakice i obrise svojih šakica na papiru narandžaste boje, kao boje tolerancije. Podrška od srca je tu. Sve se zaokružuje taktovima dječije pjesme hora “Orfej” pod nazivom “Svi smo mi isti”. Jer mi i jesmo isti, ali zaista.

Učenici II-a, Osnovna škola “Ilija Kišić”, Zelenika, Herceg Novi, Crna Gora
Goran Drobnjak, profesor razredne nastave