Регионална сарадња

Sofija Kovačević – Smiješna priča o Mlom Vuku

Smiješna priča o Mlom Vuku

Svi znamo poznatog Zlog Vuka koji se pojavljivao u raznim bajkama. Svi misle da je njemu lako, ali nije. Njegov posao je veoma težak, mora svakog dana da se pojavi u nekoj bajci. Jednog dana on se razbolio i nije mogao da izvrši svoju dužnost, zato je pozvao svog brata blizanca Mlog Vuka.

Kada je on došao Zli Vuk mu je rekao: „Ovako, moraš da odeš u tri bajke: Crvenkapa, Vuk i sedam jarića i Tri praseta.” Ali dok mu je on objašnjavao, Mli Vuk ga nije slušao već je igrao igricu na telefonu. Kada je Zli završio svoja objašnjenja, Mli Vuk je otišao u biblioteku i uskočio u prvu bajku, što je bila Crvenkapa. Uskočio je u nju i pokušao da se sjeti šta treba da uradi, ali nije znao. Na njegovu sreću naišao je na jednu vjevericu koja mu je rekla da treba da ide kod kuće Crvenkapine bake koja se nalazi između dva stara oraha.

Kad je Mli Vuk stigao, ugledao je skromnu kućicu, ušao je unutra i ugledao Crvenkapu kako sjedi pored svoje bake koja leži u krevetu. „Zli Vuče, zašto kasniš? Trebalo je već odavno da stigneš“, reče Crvenkapa. „Nisam znao kuda treba da idem“, odgovori Mli Vuk. „Kako nisi znao, već si milion puta bio ovdje“, reče Crvenkapa, na šta Mli Vuk objasni: „Ja nisam Zli Vuk, ja sam njegov brat blizanac – Mli Vuk. Zli Vuk je bolestan, pa ga ja mijenjam.” „Dobro, ali zar ti Zli Vuk nije rekao šta treba da radiš?“, upitaše one. „Možda, nisam siguran, dok je on objašnjavao, ja sam bio na četvrtom nivou u igrici i sada ne znam šta tačno treba da radim“, reče on. Na to se Crvenkapa samo lukavo nasmiješi. Potom je objasnila Mlom Vuku da treba da napravi pitu od jabuka i da skuva čaj od nane za čajanku. Tako i bi, vuk je pospremio sto i napravio poslastice, a baba i Crvenkapa su uživale. U tom trenutku u kuću upade lovac sa puškom uperenom u vuka. Posle razgovora sa Crvenkapom lovac reče vuku da po pravilima bajke treba za njega da nabavi picu „Kapriđozu“. Tako je i bilo, pa je i lovac ubrzo uživao u pici.

Bilo je vrijeme da vuk krene u sljedeću bajku, a to je bila „Vuk i sedam jarića“. Kad se nađe pred kućicom, on uđe u nju, pretpostavio je da je to kuća u kojoj živi sedam jarića sa njihovom mamom. On uđe u kuću i ubrzo nađe sedam sakrivenih jarića i upita ih šta je njegov posao u ovoj bajci. Mali jarići rekli su Mlom Vuku kako mora svakom od njih da nabavi po jedan autić na daljinsko upravljanje. Vuk se pomuči i nabavi nekako autiće. Kad je izlazio, jariću su ga ispratili iz kuće, a on se sav važan uputi u posljednju bajku.

Ubrzo vuk ugleda tri kućice, jednu od slame, drugu od prutića, treću od kamena. Pred kućama su bili prasići. On im objasni da mijenja svog brata blizanca, Zlog Vuka, a oni mu rekoše kako u bajci vuk treba da organizuje gozbu za prasiće. Vuk je to učinio i prasići su uživali u hrani, a i Mli Vuk se malo počastio i potom krenuo kući.

Čim je stigao, počeo se hvaliti svom bratu kako je odlično uradio svoj posao. Kad mu je bilo bolje, Zli Vuk je otišao do biblioteke da pita bibliotekara kako je njegov brat obavio zadatak. Bibliotekar ga je stvarno pohvalio i ispričao sve redom. Zli Vuk je bio jako razočaran, ali se pretvarao kao da je baš takav zadatak dao svom bratu blizancu. Zatim je otišao kući ljutito mrmljajući.

Sofija Kovačević, IV-1, OŠ “Vuk Karadžić”, Berane, Crna Gora

Mentor Snežana Trifunović

Druga nagrada na Petom literarnom konkiursu „Smešne priče i pesme“ u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, u kategoriji proza, uzrast od 2. do 4. razreda.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com