Слободно време

14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе и разноврстан пратећи програм на 30. Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица

У оквиру 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 17. до 22. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, биће организовано и 14. издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе, чији је руководилац др Маријана Прпа Финк.

Овогодишње издање Форума, које ће бити одржано на Отвореном универзитету Суботица од 18. до 21. септембра, усмерено је ка истраживањима на тему “Време и одговорност у позоришту за младе”. Пристигли предлози будућих радова огледају се у четири подтеме које ће бити обрађене током четири радна дана: Поглед на позориште за децу и младе у 21. веку – из прошлости; Позоришни језик за децу и младе; Позориште и образовање; Позориште за децу и младе и одговорност.

Форум, први дан (фото: Дамир Вујковић)

Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе је прилика да се истраживачи из различитих земаља окупе у време фестивалских дана и изложе своја истраживања и пројекте. Такође, уз представе које су игране током Фестивала, Суботица постаје значајно место где се сусрећу истраживачи и театролози са ствараоцима позоришних представа за децу и младе из целог света. Циљ овог окупљања је да позориште за децу и младе у будућности буде квалитетније.

У пратећем програму фестивала биће организоване изложбе, промоције књига, филмски програм, радионице, представе ван конкуренције и програми на отвореном.

У понедељак 18. септембра у Галерији Отвореног универзитета у 10:50, заказано је отварање изложбе плаката која обележава 30 година Међународног фестивала позоришта за децу Суботица – визуелно путовање кроз три деценије уметничке изврсности и посвећености квалитетном позоришту за најмлађе. У исто време биће отворена и изложба “Каламандрија – позив у стрип”, поводом 190 година рођења Змаја Јове Јовановића, на којој ће бити представљени стрипови према Змајевим стиховима првобитно објављени у дечијем листу “Бијела пчела” у Ријеци, у периоду од 2016. до 2020. године.

У понедељак 18. септембра у 9:30 у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво “Данило Киш”, биће отворена “Студентска изложба фестивалског плаката – Факултет примењених уметности у Београду”. У уторак 19. септембра у 11:30 у Дечјем позоришту Суботица биће отворена и изложба лутака из представа Луткарске сцене Народног позоришта „Тоша Јовановић”.

На Отвореном универзитету Суботица (сала 212) биће представљени часопис Нити и Зборник “Позориште за децу – уметнички феномен” (18. септембар, 17:30), као и књиге: “Завичај дечје песме: антологија поезије за децу и младих аутора са новосадском адресом” аутора Попа Д. Ђурђева у издању Друштва новосадских књижевника (19. септембар, 17:30); “Бајкологија за луткаре” Јована Царана у издању Библиотека Луткарство, Књига IV, Нови Сад (20. септембар, 17:30); “Лутка од вртића до школске дружине: луткарски приручник и збирка игроказа” Бранке Рудман у издању Школске књиге, Загреб (21. септембар, 17:30). У Српском културном центру Свети Сава, 21. септембра у 19 часова биће представљена монографија “100 година Душка Радовића” ауторке Зорице Хаџић, коју је објавио Масцом.

Филмски програм фестивала одржава се сваког дана од 18. до 22. септембра у 11 часова, у биоскопу Еуросинема у Суботици. На програму ће бити норвешки анимирани филм “Баш супер” (18. септембар), француско играни филм “Нова играчка” (19. септембар), украјински анимирани филм “Мавка – заштитница шуме” (20. септембар), белгијски анимирани филм “Принцеза Лате и магични водени камен” (21. септембар), и интернационални анимирани филм “Упс 2!: Авантура се наставља” (22. септембар).

Програм на Тргу, 2022 (фото: Дамир Вујковић)

У пратећем програму фестивала биће одржано и пет радионица. “Позориште питања” је радионица за рани узраст намењена професионалцима коју ће 18. септембра водити Клиони Нунан из Ирске; истог дана почиње и тродневна радионица “Јежева кућица у колевци” са штиченицима и васпитачима дома “Колевка” коју води редитељ и драматург луткарских представа, др Бранка Радман. Клиона Нунан ће 19. септембра водити још две радионице – “Воз снова” – прво позоришно искуство за децу узраста од 3 до 6 година и њихове старатеље и “Винтиџ гласови и звукови” – радионицу за бебе од 0 до 3 године. Радионица “Кућно позориште” коју ће 20. септембра водити Јован Царан биће посвећена минијатури у позоришној уметности, а биће приказано неколико једноставних и атрактивних система – од интерактивног игроказа са цртањем до израде и примене 3Д макета, као и минијатурно папирно позориште (Папиртеатар). За 21. септембар заказана је радионица радијског канала за децу “Радио вртешка” који се емитује на дигиталној платформи РТС Планета, на којој деца могу да послушају кратке радио драме и сазнају која је разлика у гледању позоришта и „слушању позоришта“.

У оквиру програма “Тргови и улице” од 19. до 21. септембра на Тргу слободе у Суботици биће организовани бројни плесни и други извођачки програми. Прва два дана програм почиње од 17 часова, док ће последњег дана наступ почети у 18 часова.

У оквиру такмичарског програма 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 17. до 22. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Кине, Јужне Кореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе, као и представе домаћих позоришта из Зрењанина и Суботице.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com