Слободно време

72. РОЂЕНДАН МАЛОГ ПОЗОРИШТА „ДУШКО РАДОВИЋ“ И ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА“

У представи улогу Дороти тумачи Сања Марковић, док остатак глумачке екипе чине Владислава Ђорђевић, Милош Самолов, Бојан Лазаров, Лана Aџић, Никола Керкез и Горан Баланчевић.

Сценографију потписује редитељ Јагош Марковић, костим Мариа Марковић Милојев, а музику је компоновао Љубомир Нинковић.

Премијера представе заказана је за суботу, 23. октобра у 20 сати, на рођендан Малог позоришта „Душко Радовић“. Позориште обележава 72. године рада, а у оквиру прославе Дана позоришта традиционално ће бити додељене годишње и јубиларне награде.

Представа је настала по мотивима истоимене књиге америчког писца за децу Лајмана Френка Баума, чије је дело постало познато широм света након што је Виктор Флеминг режирао филм 1939. године, у коме улогу девојчице из Канзаса игра Џуди Гарлан.

________________________________________

Александра Гловацки
„ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА“
По мотивима Лајмана Френка Баума

Режија: Јагош Марковић
Сценаограф: Јагош Марковић
Костимограф: Мариа Марковић Милојев
Музика: Љубомир Нинковић

ИГРАЈУ:
Дороти……………………………………………………САЊА МАРКОВИЋ
Страшило………………………………………………ВЛАДИСЛАВА ЂОРЂЕВИЋ
Лав………………………………………………………..МИЛОШ САМОЛОВ
Лимени дрвосеча……………………………………БОЈАН ЛАЗАРОВ
Добра чаробница са севера ……………………ЛАНА АЏИЋ
Добра чаробница са југа…………………………ЛАНА АЏИЋ
Опака западна вештица………………………….НИКОЛА КЕРКЕЗ
Креатурице…………………………………………….ГОРАН БАЛАНЧЕВИЋ, КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ
Стражари……………………………………………….ГОРАН БАЛАНЧЕВИЋ, КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ
Глас Оза………………………………………………..ЛАНА АЏИЋ

О ПРЕДСТАВИ

Олујни ветар однео је Дороти из Канзаса, у једну далеку земљу, окружену великом пустињом на северу, огромном планином на југу, огромном провалијом на истоку, огромним морем на западу. Та земља зове се Оз. У Озу Дороти среће Страшила без мозга, Лименог дрвосечу без срца, Лава без храбрости. Пут од жутих циглица води Дороти и њене пријатеље до средишта земље Оз. У срцу Оза налази се Смарагдни град у коме живи Чаробњак. Чаробњака нико никада није видео, нико не зна како он изгледа, али сви знају да је он једина особа која може да помогне Дороти да се врати кући. Да би помогао девојчици и њеним пријатељима, Чаробњак жели услугу – да убију злу Вештицу. Дороти не жели да никоме нанесе зло, али је жеља да се врати кући тера да настави. Потребно је да пређе цео пут да би она и њени пријатељи схватили да могу једино сами себи да помогну јер је сва моћ у њима самима.

О КЊИЗИ И ФИЛМУ

Чаробњак из Оза је модерна бајка коју је написао амерички писац за децу Лајман Френк Баум. Многобројне су позоришне адаптације овог фанастичног романа. Лајман Френк Баум (1895-1919) није доживео своју планетарну славу. Његово дело постало је хит након што је Виктор Флеминг режирао филм 1939. године, у коме улогу девојчице из Канзаса игра Џуди Гарланд (позната америчка глумица и певачица која се прославила баш овом улогом). Овај филм најавио је нека нова времена и вратио оптимизам, макар на кратко, употребом нове колор технике. Сврстан је на Унескову листу „Светског сећања“ документарног хуманистичког наслеђа.

РЕЧ АУТОРА

Од када се појавила књига Лајмана Френка Баума, Чаробњак из Оза, прошло је 120 година! Читав један век, плус две деценије! Незамисливо дугачко време, зар не, нарочито из перспективе вас који имате седам, девет или 12 година. А све то време ликови из књиге живе, и читаоци их воле. Воле Дороти, њеног псића Тота и њене пријатеље – страшило, гвозденог човека и лава.

Зашто? Јер је Дороти девојчица какве сте ви, девојчице из публике. Такозвана обична девојчица. Која се у једном тренутку нађе у веома необичним, опасним околностима, па и сама постане необична. Јер мора да упрегне сву своју памет и срчаност и машту, да би превазишла немиле околности.

И успева у ономе што је замислила, ма колико повремено изгледало да је реч о немогућој мисији. Дороти упорно иде ка циљу, проналазећи уз пут пријатеље, праве пријатеље, који јој на том путу помажу. И којима она такође помаже.

Заједништво и вера у себе и циљ који се зацрта, о томе је Чаробњак из Оза. И наравно, о лажним чаробњацима, којима не треба веровати.
Зато већ 120 година на читавом свету, и деца и одрасли, воле ову књигу, као и филмове и представе настале по њој. Јер нас учи неким основним животним стварима, уз много смеха и нежности. И помало страха.

Александра Гловацки

РАДИОНИЦА ЗА НАЈМЛАЂУ ПУБЛИКУ

Поштована децо,
Некада је у животу јако важно да кажемо пуно тога са веома мало речи. Да би нам то успело често се служимо симболима. Симболи се користе и у позоришту. Симболи обичним речима, бићима, предметима или појавама придодају нова значења. Можемо да кажемо да је олујни ветар симбол краја безбрижног детињства, а да је земља Оз бајковити свет у коме Дороти кроз много мука сазнаје да су кућа и пријатељи највредније ствари у животу.

У фантастичним причама понекад је у почетку нејасно који ликови су добри, а који зли, а понекад је то намерно приказано тако, да би се публика запитала шта значи бити добар, а шта значи бити зао. Некад је већ само размишљање о добру и злу довољно да се неко ко је зао поправи, а некада је то, нажалост, немогуће.
Ако завирите у себе, вероватно ћете наћи све ове одговоре, као и прави симбол који представља Вас и Ваше пријатеље.
Мила Машовић-Николић

МОЗГАЛИЦА ЗА НАЈМАЂЕ:

Да ли се „Чаробњак из Оза“ може схватити као метафора краја безбрижног детињства? Има ли ова бајка везе са данашњим светом?

Због чега нико не може да заиста да упозна Чаробњака из Оза? Зашто се он крије? Да ли се он некога или нечега плаши? Због чега је Опака вештица Чаробњаков непријатељ? Да ли су они ривали?

Да ли Дороти има сличности са децом данас? За какав се свет она бори? Како мала девојчица успева да постане вођа? Шта заиста недостаје Лименом, Лаву и Страшилу?

Шта симболизују две добре Чаробнице, а шта симболизују зле вештице? Имају ли оне моћ да утичу на јунаке, то јест на Дороти, која у Оз долази тако што из нехата убија једну од злих вештица?

Да ли су Канзас и Оз две земље које постоје само у машти писца? Да ли су зло и добро јасно раздвојени у представи? На који начин добро побеђује зло?

Да ли је Чаробњак добар или себичан? Због чега Дороти напушта Оз?

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com