Слободно време

Барокна опера Г.Ф. Хендла „Риналдо“ по први пут у Београду и Новом Саду

У уторак и среду, 30. и 31. јануара 2024, Нова Београдска Опера уз сарадњу са 22. Београдском Барокном Академијом и Росси Фестом, доноси по први пут у Београду и Новом Саду Хендлову барокну оперу „Риналдо“. Овај несвакидашњи догадјај дешаваће се у Јеврејском културном центру у Београду, као и у Новосадској синагоги, са почетком у 20 часова. А само два дана раније, у недељу 28. јануара, у Јеврејској општини у Београду, одржаће се концерт „Барокна гозба“.

Хендлова опера „Риналдо“ написана је за Лондонску публику 1711. године. Извешће је међународни солисти уз барокни оркестар који ће свирати на историјским инструментима из Хендловог доба – Барокни оркестар Београдске Барокне Академије, ансамбл Њу Тринити Барок (New Trinity Baroque), као и солисте из Италије, Русије, Перуа, Ирске, Хрватске, Србије и других земаља, а у режији бас-баритона Сретена Манојловића (који се у овој представи први пут приказује као редитељ) те под диригентском управом једног од наших најпризнатијих чембалиста и диригената, маестра Предрага Госте.

Цео догађај представља кулминацију Београдске Барокне Академије, која се одржава од 22. до 31. јануара, уз учешће младих талентованих соло певача и инструменталиста. Ментори су, поред Госте и Манојловића, британски барокни виолиниста Ејдријан Батерфилд (Adrian Butterfield) и контратенор Николас Клептон (Nicholas Clapton). Они су протекле недеље активно радили на коучингу младих певача и инструменталиста који су дошли из свих крајева света.

Београдска Барокна Академија, која се одржава у Београду још од 2013. године, до сада је стекла завидну репутацију на европском нивоу. Захваљујући помоћи институција као што су РОССИ ФЕСТ под којим ће се ова опера и извести, као и организација као што су Фондација МАКРИС и Италијански институт за културу у Београду, али и многих других, ова Академија је овај пут достигла врхунац свог деловања, које је недавно обележило и 10 година постојања.

Поводом 22. Барокне Академије, уметнички директор Предраг Госта је рекао: “Ова Академија сигурно представља наш најамбициознији пројекат до сада – извођење барокне опере и то сценски, уз учешће изузетно талентованих солиста који ће дебитовати на београдској и новосадској сцени.

Солисти који ће наступити у оперским премијерама у Београду и Новом Саду су:

  • Риналдо: Лианг Ју (Јужна Африка/Немачка), Софиа Романова (Русија)
  • Гоффредо: Алина Сивитскаја (Белорусија/Италија), Лео Заппителли (Италија/Немачка)
  • Армида: Ања Папа Перановић (Хрватска), Вероника Руелло (Русија/Швајцарска)
  • Алмирена: Силвија Рађен Кумар (Хрватска), Ида Магарашевић (Србија/Мађарска)
  • Арганте: Алекса Јевтић (Србија/Аустрија)

Пре опере „Риналдо“, у недељу, 28. јануара у 20 часова, а у свечаној сали Јеврејске општине у Београду, ансамбл Њу Тринити Барок уз менторе и солисте Барокне Академије представиће свечани концерт под називом „Барокна гозба“, а на коме ће извести највеће хитове барокног репертоара. Солисти ће бити такође и барокна обоисткиња Изабела Меркури (Isabella Mercuri) из Италије, блок флаутискиња Каролина Бетер, виолисткиња Ана Торбица, челиста Срђан Станић, оргуљаш Андреј Ивановић, као и млади талентовани солисти који су учесници Академије – Лена Лончар, Сара Матовић, Ана Заубцер (Anna Zaubzer) из Немачке и барокна виолисткиња Варинија Ојола Ребаза (Varinia Oyola Rebaza) из Перуа.

Улазнице за све концерте, по цени од 1.000 динара, могу се купити преко ГИГСТИКС-а (gigstix.com) као и пред концерт. Али пожурите, јер је број места за ове догадјаје ограничен.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com