Слободно време

Богат програм Научног пикника у Арборетуму Шумарског факултета Универзитета у Београду

Шумарски факултет, као домаћин, ће нам показати како се природа брани знањем кроз интерактивне поставке и радионице намење деци узраста од седам и више година. Овај програм се састоји од пет целина, кроз које ће посетиоци имати прилику да се упознају са начинима заштите речног тока и одбране од поплава, са бројним становницима који праве своја склоништа унутар и на дрвећу, али и са начинима на које се одређује старост дрвета и причама које нам причају годови о климатским променама. Зашто је важан биодиверзитет и како да га не нарушимо али и које су карактеристике дрвета као једног од данас најзаступљенијих материјала!

О важности биодиверзитета учимо и кроз програм Биолошког истраживачког друштва “Јосиф Панчић” Универзитета у Београду, „Са киме све делимо животну средину“. Овде ће посетиоци имати прилику да науче о значају очувања врста, животне средине, као и урбаних и дивљих екосистема Србије и целе Планете.

Мало је познато да биљке комуницирају међу собом на много напреднији начин него што смо тога свесни. Ово је тема неколико интересантних програма Научног пикника.

Биолошки факултет Универзитета у Београду представиће се интерактивном поставком “Говори све што је живо, комуницира сваки ниво!” о начинима комуникације између свих живих бића, од микроорганизама до сложених организама попут биљака и животиња.

Научни пикник 2022 (фото: Марко Ђоковић)

Партнер манифестације Јетел (Yеttеl) представиће се причом “ШУМА.нет” о чудесним, биљним језицима, који смо тек почели да откривамо! О невероватној теорији о подземној мрежи која повезује шуму у заједницу у којој различита стабла размењују ресурсе и брину једна о другима.

За децу од пет и више година биће организоване радионице прилагођене њиховом узрату. Удружење грађана УченИQ и Менса Србије ће подстаћи децу да решавају мале еколошке задатке и уче о биодиверзитету и разврставању отпада помоћу роботића пчелица (BeeBot). На овај начин деца стичу прва знања из програмирања стварајући своје прве кодове. Едукативни центар Чупоглавци представиће најмлађима тајне нашег срца кроз радионицу на којој ће имати прилику да израђују моделе срца и стетоскопа од рециклираних материјала који су нам свима доступни код куће. На импровизованом игралишту Академског Спелеолошког алпинистичког клуба – АСАК, централна тема су пећине и јаме као последњи неистражени делови планете Земље, а најмлађи спелеолози ће бити у прилици да испробају опрему потребну за бављење овом узбудљивом активношћу.

За праве авантуристе Филозофски факултет Универзитета у Београду представиће јединствену акциону игру улога и оријентације “Потрага за Лесником”, коју су осмислили педагози. Траговима старе бајалице, спријатељићемо се са биљним и животињским светом Арборетума, одбранити дрвеће и биљке од пожара у нади да ће их Лесник препознати као пријатеље и одазвати се.
Посебна тематска целина биће посвећена важности воде као незаобилазног ресурса, који је извор живота свих бића на планети.

Институт за хемију, технологију и металургију представиће интерактивну поставку “Чудесни свет у капи воде”, о води као извору живота и воденим екосистемима али и о важности константног контролисања квалитета воде у језерима и рекама из којих стиже до нас, крајњих корисника. У интерактивној поставци “Подземни светови на длану”. Факултет за физичку хемију, Универзитета у Београду припрема интерактивну поставку “Молекулске алијансе за одрживу будућност” кроз једноставне експерименте који нуде увид у у нашу околину и нашу улогу у њеном очувању. Упознаћемо се са чудесним светом филтрације воде, где се синергија физичких, хемијских и биолошких процеса спаја да прочисти и заштити наш најдрагоценији ресурс.

Грађевински факултет Универзитета у Београду ће на Научном пикнику представити најсавременије материјале који имају задатак да одговоре на захтеве очувања животне средине и све захтевнију градњу 21. века.

У складу са важношћу климатских промена за будућност планете представљамо и програме који нас едукују о овом феномену.

Научни пикник 2022 (фото: Марко Ђоковић)

Центар за еколошки менаџмент и одрживи развој Факултета организационих наука представиће ВР авантуру “Шетња по планети” у оквиру које ће посетиоци моћи да ходају дном океана, попну се на највише планине, или пешаче Амазонским шумама. Центар за промоцију науке организоваће радионицу “Климатска прва помоћ”, у оквиру које ће деца школског узраста учити о климатским променама као и њеним последицама.

Физичко хемијски шоу Експлодирајућа открића Милана Поповића представља прави пиротехнички спектакл уз помоћ много физике и хемије. Овај низ експеримената суптилно ће разоткрити бројне заблуде уз прасак и експлозију.

МУП републике Србије – Сектор за ванредне ситуације представља најмлађима, али и старијим посетиоцима важност поступака у случајевима пожара у градовима и шумама.

Бол Пекиџинг Европа (Ball Packaging Europe) заједно са међународним пројектом “Свака лименка се рачуна” као пријатељ овогодишњег Научног пикника, на едукативан и забаван начин приближиће најмлађима значај рециклаже алуминијумских лименки. Посетиоци ће научити како је могуће одложити искоришћене лименке у смарт терминале за скенирање, са штампом ваучера за сакупљање амбалажног отпада, и како функционише и који су бенефити депозитног система.
У оквиру програма “Еко биоскоп” у организацији Национал Географик (National Geographic), публика ће моћи да прати пројекције еколошких филмова.

Арборетум Шумарског факултета се простире на 3,5 хектара и представља јединствено природно добро које са љубављу одржавају студенти и професори овог факултета. Ово је зелена површина са специфичном наменом и има изузетну ботаничку и пејзажно-архитектонску вредност. Арборетум је 2011. године проглашен за заштићено природно подручје локалног карактера.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com