Слободно време

Четири награде представи „Легенда о Месечевој Принцези“ на „Малом Јоакиму“

Дванаести Фестивал представа за децу и младе професионалних позоришта Србије „Мали Јоаким“ завршен је синоћ у Лазаревцу. Стручни жири доделио је четири награде представи „Легенда о Месечевој принцези“ редитеља Давида Алића:

  • Награду „Мали Јоаким“ за колеткивну игру ансамблу представе;
  • Награду „Мали Јоаким“ за ауторску музику Срђану Марковићу;
  • Награду „Мали Јоаким“ за драмски текст Горани Баланчевић;
  • Награду „Мали Јоаким“ за костимографију Ивани Савић;

Жири је заседао у саставу др Миливоје Млађеновић, театролог, Љубица Бељански-Ристић, позоришни педагог и Драгана Милошевска, позоришна редитељка. По избору селектора Анђелке Николич, позоришне редитељке, у такмичарском програму равноправно је учествовало седам представа из Шапца, Крагујевца, Лесковца, Новог Пазара, Лазаревца и Ниша.

Чланица жирија, Љубиц Бељанкси-Ристић у образложењу жирија је навела: “Овогодишњи Мали Јоаким указује да представе професионалних позоришта за децу и младе стваране у условима савременог животног контекста, постају културна понуда наглашеног друштвеног ангажмана. То потврђује настојање да се истражују нове форме које остварују непосредну комуникацију са младом публиком и отварају простор за преиспитивање актуелних тема одрастања и проблема са којима се суочавају деца и млади у сложеном свету који их окружује. Приказане представе отварају и табу теме, пружају поглед из различитих углова на све сфере света деце и младих, показују осетљивост за развојне и сазнајне особености младе публике, провокативне теме за тинејџ узраст.

Као врлина фестивала истиче се тенденција да се представе за децу и младе ослободе дуго присутног улагивачког приступа. Охрабрује и перманентно истраживање извођачких форми као и посвећеност неговању културне баштине и књиге. Позоришта за децу су храбро кренула у сусрет новим изазовима и новим позоришним енергијама.“

Гран-При фестивала припао је позоришту за децу Крагујевац за представу „Тихи дечак“.
Организатори фестивла „Мали Јоаким“ су Заједница професионалних позоришта Србије и овогодишњи домаћин – Прво приградско позориште „Пулс театар“ из Лазаревца.

Фото: Позориште лутака

РЕПЕРТОАР ПОЗОРИШТА ЛУТАКА ОД 10. ДО 17. НОВЕМБРА

НЕДЕЉА, 10. НОВЕМБАР
11.30 АЛИСА У ЗЕМЉИ ЧУДА, слободна представа

ЧЕТВРТАК, 14. НОВЕМБАР
18.00 ТРИ ПРАСЕТА, слободна представа

ПЕТАК, 15. НОВЕМБАР
12.00 ЛИМЕНКИЦА УЛАЗНИЦА – ВРАТИМО ЧОВЕКА ПРИРОДИ, организована представа
Гостовање УГ “Еко арт” и Дечијег позоришта „Чарапа” из Београда
Представа је део пројекта који суфинансира Министарство заштите животне средине Србије

НЕДЕЉА, 17. НОВЕМБАР
11.30 ВУК КОЈИ ЈЕ ИСПАО ИЗ КЊИГЕ, слободна представа

Позориште лутака задржава право измене репертоара

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com