Слободно време

Четврти дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Душко Мазалица: Наша представа се много лијепо уклапа на сцени “Јадран”

У среду, 21. септембра, четвртог дана Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, у такмичарском програму изведене су три представе: „Вук са мирисом бобица” Дјечијег позоришта Републике Српске, “Љубав и виолина” Дечјег позоришта Суботица и “Прича о метли” индонежанског позоришта Бон Пуппет.

Представа „Вук са мирисом Бобица“, која је изведена на Сцени „Јадран“ Народног позоришта, говори о повратку природи, о проналаску исконске снаге која је у сваком од нас и жели да се ослободи, дише, живи. Тема је представљена кроз девојчицу Сашу која се једним невероватним случајем претвара у вука који у себи носи симбол снаге, заједништва, инстинкта и нежности.

Представа „Вук са мирисом Бобица“ (фото: Дамир Вујковић)

Душко Мазалица, глумац и в.д. уметничког директора Дјечијег позоришта Републике Српске, о избору ове представе за фестивал је рекао: “Познајемо доста добро сцену Јадран јер долазимо често у Суботицу на фестивал, и мислимо да се на овој сцени представа много лијепо уклапа и много добро дише. То је ауторски пројекат Тамаре Кучиновић који првенствено има лијепо написану димензију текста, који говори о снази природе. Представа је суштински о недостатку природе код човјека”.

Представа “Љубав и виолина” Дечјег позоришта Суботица изведена је у матичном позоришту овог ансамбла. Ради се о рукопису младе редитељке, још студенткиње луткарске режије код професора Николаја Наумова у Санкт Петерсбургу, а представља ромску легенду о љубави и смело отвара дилему о себичности најузвишеније наклоности према живом бићу и уметности. Испричана луткама и ромском музиком, истиче виолину као метафору људских осећања и уметности које носимо у себи.

Представа „Љубав и виолина“ (фото: Дамир Вујковић)

Марта Ароксалаши Стаменковић, директорка Дечјег позоришта Суботица, открила је како је дошло до настанка ове представе: “Наше позориште направило је сарадњу са Луткарском академијом из Санкт Петерсбурга, а ово је испитна представа редитељке Ане Вовчок. Ускоро очекујемо још једног студента, који ће у нашем позоришту да припреми своју дипломску представу. Сарадња с том академијом је можда драгоценија за нас овде, с обзиром да наша држава, нажалост чак ни она бивша, никада није имала академију посвећену луткарској уметности. И даље имамо тај проблем, због чега смо се окренули овом виду сарадње”.

Представа “Прича о метли” одиграна је у Народном позоришту на Сцени “Јадран”. Ова представа покушава да сагледа живот из перспективе свакодневних алатки – како оне виде нас, шта осећају након што их заменимо новом алатком? Ово је прича о односу једне метле и људи који је користе.

Представа „Прича о метли“ (фото: Дамир Вујковић)

Riyanti Wisnu Setyorini Putri из индонежанског позоришта Бон Пуппет је о представи рекла: “Ово је наша ауторска представа у којој метла разматра егзистенцијална питања – зашто је људи не користе, за шта је користе, и слично. Мислим да је представа интересантна јер људи обично не посматрају ствари из тог угла.” Она је поделила и необично искуство путовања до Србије: “Ово је први пут да гостујемо као трупа овде. Било је изазовно јер смо преседали неколико пута – у Малезији, Шри Ланки, Мадриду, Дубаију, и коначно смо стигли у Србију, након два дана путовања. Ваш град је леп, и Србија је прелепа земља”.

У Хотелу Патриа представљене су књиге “Мало позориште Душко Радовић – 70 година разноликости (монографија 1949-2019)” коју је приредила Маријана Петровић, као и књига “О глумцу са лутком” ове ауторке. Одржана је и радионица “Весела дружина” са Софијом Симић, која се бави лутком као реквизитом и средством комуникације у позоришту. У оквиру филмског програма приказан је анимирани филм “Чудовишта из моје породице 2” у Биоскопу Еуросинема, а од 17ч на Тргу слободе изведен је разноврстан уметнички програм.

Петог фестивалског дана, у четвртак 22. септембра, на Сцени „Јадран” Народног позоришта биће изведене две представе у такмичарском програму: „Преко трња до звезда” Театра Коом-Коом из Израела (10ч) и “Принцеза Ружа и зачарани орао” Позоришне куће Тик Так Нто из Грчке (17ч). Као део такмичарског програма, у Дечјем позоришту Суботица, биће изведена представа “Приче од папира” Фондације Theatre Corsair из Бугарске (12ч).

У четвртак 22. септембра у Хотелу Патриа у 16ч, на програму је представљање публикације “90 година Позоришта младих” и књиге “Стеван Пешић – одабрана дела”. Током последња два дана фестивала, 22. и 23. септембра, луткарка из Загреба, Бранка Рудман у циљу даљег, неформалног образовања просветних радника одржаће радионице о луткарском позоришту, о коришћењу различитих типова лутака у настави.

У оквиру филмског програма, на репертоару ће се наћи анимирани филм “Јахач змаја” у 11ч у Биоскопу Еуросинема. На Тргу слободе од 17ч представиће се чланови плесног студија “Лариса”, док нас у 19ч очекује наступ холандске трупе Месечев Кабаре – Сноуепл са кабареом “Господин месец” који окупља музичаре, кловнове, диве и луткаре.

Сви програми на Међународном фестивалу позоришта за децу су отворени за посетиоце и бесплатни.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com