Слободно време

ДАНАС ПОЧИЊЕ НАУЧНИ ПИКНИК

Незаборавни дводневни научни догађај за целу породицу
Мапа Научног пикника

На отварању Научног пикника, у петак 17. маја у 11 часова, наступиће Јелена Петошевић са хором Шумарског факултета.

Поред 18 интерактивних научних презентација, радионица и изложби са 130 научних комуникатора, које раде у контунуитету, посетиоце Научног пикника очекује и атрактиван програм на Научној бини. Физичко-хемијски шоу „Експлодирајућа открића“ Милана Поповића, прави пиротехнички спектакл уз помоћ много физике и хемије, на програму је оба дана у неколико термина – од 12, 15 и 17 сати.

Шумарски факултет, као домаћин, показаће нам како се природа брани знањем кроз интерактивне поставке и радионице у пет целина. Партнер манифестације Јетел представиће се причом “ШУМА.нет” о чудесним, биљним језицима, који смо тек почели да откривамо и невероватној теорији о подземној мрежи која повезује шуму у заједницу. Бол Пекиџинг Европа (Ball Packaging Europe) заједно са међународним пројектом “Свака лименка се рачуна” као пријатељ овогодишњег Научног пикника, на едукативан и забаван начин приближиће најмлађима значај рециклаже алуминијумских лименки.

Научни пикник 2022. (фото: Марко Ђоковић)

О важности биодиверзитета и са киме све делимо животну средину учимо кроз програм Биолошког истраживачког друштва “Јосиф Панчић” Универзитета у Београду. Биолошки факултет Универзитета у Београду представиће се интерактивном поставком о начинима комуникације између свих живих бића, од микроорганизама до сложених организама попут биљака и животиња.

За децу од пет и више година биће организоване радионице прилагођене њиховом узрасту. На импровизованом игралишту Академског Спелеолошког алпинистичког клуба – АСАК, централна тема су пећине и јаме као последњи неистражени делови планете Земље, а најмлађи спелеолози ће бити у прилици да испробају опрему потребну за бављење овом узбудљивом активношћу. Удружење грађана УченИКУ (UčenIQ) и Менса Србије ће подстаћи децу да решавају мале еколошке задатке и уче о биодиверзитету и разврставању отпада помоћу роботића пчелица (BeeBot). Едукативни центар Чупоглавци представиће најмлађима тајне нашег срца кроз радионицу на којој ће имати прилику да израђују моделе срца и стетоскопа од рециклираних материјала који су нам свима доступни код куће.

Научни пикник 2022. (фото: Марко Ђоковић)

За праве авантуристе, педагози са Филозофског факултета Универзитета у Београду представиће јединствену акциону игру улога и оријентације “Потрага за Лесником”. Посебна тематска целина биће посвећена важности воде као незаобилазног ресурса, који је извор живота свих бића на планети. Институт за хемију, технологију и металургију представиће интерактивну поставку о води као извору живота и воденим екосистемима али и о важности константног контролисања квалитета воде. Факултет за физичку хемију, Универзитета у Београду приказаће низ једноставних експеримената да нам покаже ко се све у природи окупио око мисије филтрирања воде, зашто је гвожђе одједном одлучило да се понаша као катализатор и о потенцијалима микробних горивних ћелија. Грађевински факултет Универзитета у Београду ће на Научном пикнику представити најсавременије материјале који имају задатак да одговоре на захтеве очувања животне средине и све захтевнију градњу 21. века. Центар за еколошки менаџмент и одрживи развој Факултета организационих наука представиће ВР авантуру у оквиру које ће посетиоци моћи да ходају дном океана, попну се на највише планине, или пешаче Амазонским шумама. Центар за промоцију науке организоваће радионице у оквиру којих ће деца школског узраста учити о климатским променама и њиховим последицама. МУП републике Србије – Сектор за ванредне ситуације представља најмлађима, али и старијим посетиоцима важност поступака у случајевима пожара у градовима и шумама.

Научни пикник 2022. (фото: Марко Ђоковић)

“Еко Биоскоп” јединствени шумски биоскоп, доноси остварења из чувене Национал Географик (National Geographic) продукције на велики екран међу дрвећем.

У оквиру Лагуна програма, у петак 17. маја од 13 часова о бестселерима „Тајни живот дрвећа“ и „Моћ дрвећа“ Петера Волебена говориће др Јелена Савић са биолошког факултета Универзитета у Београду док ће 18. маја у исто време, књиге „Урнебесна физика“, „Урнебесна биологија“ и „Урнебесна хемија“, представити њихови аутори Андреја Лесковац и Бранко Стевановић, који ће извести занимљиве експерименте.

У шетњу кроз Арборетум, уз необичну причу о Зеленим инфлуенсерима, издвојеним посебним врстама дрвећа на које је Шумарски факултет нарочито поносан, вас води Др Марко Перовић, професор дендрологије на Шумарском факултету, најбољи познавалац дрвенастих врста, у петак 17. маја у 12 и 14 часова.

Посетиоци ће моћи да се освеже и окрепе на Гастро паркингу, у оквиру концепта стрит-фуд (street-food) понуде на точковима, уз велики асортиман кафе и пића.

Заинтересовани за Научни пикник ће имати прилику да упознају јединствени простор Арборетума Шумарског факултета који представља праву зелену оазу и још увек недовољно познату атракцију у срцу Београда.

Научни пикник је подржала Немачка амбасада.

Комплетан програм Научног пикника је доступан на сајту www.festivalnauke.rs а може се пратити и на друштвеним мрежама.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com