Слободно време

Данас свечано отварање 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У недељу, 17. септембра у 18 часова у Дечјем позоришту Суботица, свечаном церемонијом ће бити отворено 30. издање Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. Присутнима ће се на отварању обратити Стеван Бакић, градоначелник Суботице, и Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Суботица

На отварању ће по први пут бити додељена нова фестивалска награда “Отон Томанић”, признање за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе, чији је овогодишњи лауреат професор др Зоран Ђерић. Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, биће уручене глумици и редитељки Амели Вученовић, и Јелени Ситар – луткару, педагогу и публицисти.

У уметничком делу церемоније наступиће Дечји хор “Емануил” из Суботице с диригентом и уметничким руководиоцем Рафаилом Стокин, који ће извести фестивалску песму “Пустимо децу да расту”, као и суботички балетски Креативни Студио (Creative Studio), који ће извести кореографије Мирјане Перчић и Маше Лукић.

Фото: Дамир Вујковић

Такмичарски програм фестивала биће отворен на сцени „Јадран” Народног позоришта у Суботици у 19 часова представом „Стара прича” позоришта “Под срећном звездом” из Чешке, у режији Евгенија Ибрагимова. Редитељ представља Стару причу, приказ древне черкеске легенде, пример примитивног, наивног, архаичног театра. То је легенда која указује на племените људске вредности које су се традиционално преносиле с генерације на генерацију, а лутке су рађене према репликама експоната изложених у Етнографском музеју у Санкт Петербургу.

Овогодишње фестивалско издање траје до 22. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 13 представа ансамбала из Кине, Јужне Кореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске, као и представе домаћих позоришта из Зрењанина и Суботице.

У оквиру фестивала биће организовано и 14. издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе, чији је руководилац др Маријана Прпа Финк. У пратећем програму фестивала биће организоване изложбе, промоције књига, филмски програм, радионице, представе ван конкуренције и програми на отвореном.

Улаз на комплетан програм фестивала је бесплатан.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com