Слободно време

ДВЕ НАГРAДЕ НА ПЕДЕСТПРВИМ СУСРЕТИМА ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ЛУТАКА СРБИЈЕ

На Педесетпрвим сусретима професионалних позоришта лутака Србије Позориште лутака Ниш наступало је са представом „Снежна краљица“.

Награда стручног жирија за глумачко остварење додељена је глумици Светлани Михајловић, док је глумица Марија Цветковић носилац награде за најбољу анимацију „Јанко Врбњак“ коју додељује Мало позориште „Душко Радовић“.

Због неповољне епидемиолошке ситуације фестивал је имао онлајн издање. На Јутјуб каналу фестивала емитовано је осам представа у такмичарском делу програма, док је представа „Царев заточник“ Позоришта за децу Крагујевац као домаћина фестивала емитована у ревијалном делу програма, у част награђених.

Стручни жири је заседао у саставу: Јован Царан, глумац, редитељ и кретаор лутака, Алек Родић глумац, редитељ и композитор и Ана Ковјанова, сценограф, костимограф и кретаор лутака.

Гран при фестивала припао је Позоришту за децу Крагујевац за представу „Бамби“.

Представу „Снежна краљица“ је режирао Зоран Лозанчић, који је радио и сценографију и избор музике, асистент режије била је Јелена Ћорћевић, идејне скице потписује Ерика Јановић, креацију и израду лутака Душан Станковић и Драгана Ђурић, компјутерску анимацију и програм Александар Девић, а плакат и фотографије Даворин Динић. Глумачки ансабл чине: Александра Павловић, Јелена Ђорђевић, Светлана Михајловић, Татјана Миленковић, Слободан Миљковић, Урош Милојевић и Младен Милојковић.