Слободно време

Филмска ревија Евро Фест за Децу (Euro Fest for Kids) од 4. до 7. фебруара у Београду, Горњем Милановцу и Лесковцу

Прва филмска ревија Евро Фест за Децу у организацији Мреже биоскопа коју чине Културни центар Горњи Милановац, Лесковачки културни центар и мтс Дворана биће одржана од 4. до 7. фебруара.

У оквиру ревије биће приказани дечији филмови, а догађај ће отворити синхронизовани анимирани филм “Ружица и камена тролица” данске редитељке Карле Нор Холмбек. Премијера носећег филма ревије биће одржана у недељу, 4. фебруара у 14 часова у сали 6 мтс Дворане.

У синхронизацији филма “Ружица и камена тролица” учествовали су ђаци из три града који су похађали креативне радионице “Како синхронизовати цртани филм” које су водили искусни глумци и филмски професионалци Весна Шашић Паштровић и Марко Марковић, заједно с инжењером звука Милетом Новковићем.

Кадар из филма „Случај Тесла“ (фото: Промо)

Током четири дана ревије, осим носећег синхронизованог филма, биће приказани филмови „Случај Тесла“ Андреја Хађивасилева, „Снови једног робота“ Пабла Бергера и „Краљица плеса“ Ауроре Госе. „Случај Тесла“ је инспирисан чувеним генијем Николом Теслом у коме амбициозни млади проналазач Тони ради на бежичном електричном уређају чврсто уверен да његово откриће може да реши глобалну енергетску кризу. Радња филма „Снови једног робота“ прати пса који живи на Менхетну и уморан је од усамљеничког живота. Једнога дана одлучује да себи направи пријатеља – робота. „Краљица плеса“ прича причу о девојчици Мини чији живот се окреће наглавачке када се познати плесач досели у њен град.

Снови једног робота © 2023 Arcadia Motion Pictures, Lokiz Films, Noodles Production, Les Films du Worso

Премијера филма „Ружица и камена тролица“ биће одржана и у друга два града, учесника пројекта, у Горњем Милановцу у понедељак, 5. фебруара у 18 часова у Великој сали Културног центра „Мија Алексић“, док ће филм у Лесковцу премијерно бити приказан у уторак, 6. фебруара у 13 часова у биоскопу Лесковачког културног центра. Евро Фест за Децу ревија биће одржана симултано у Београду, Лесковцу и Горњем Милановцу.

Кадар из филма „Краљица плеса“ (фото: Промо)

„Ружица и камена тролица“ је остварење које је приказано на најзначајнијим филмским фестивалима за децу и младе међу којима се посебно издвајају: Анеси фестивал анимираног филма у Француској, Злин филм фестивал у Чешкој, Кристиансанд дечији филмски фестивал у Норвешкој итд. Ружица је цветна вила која је увек живела сама у свом грму. Више од свега сања да има пријатеља, али је превише уплашена да би икада напустила свој грм и зато га никада није пронашла. Међутим, породица мишева која живи испод Ружичиног грма верује да имају решење. Господин и госпођа Маус желе да се Ружица уда за њиховог сина Карла. Пре венчања спашава је лептир Свила и њих двоје брзо постају пријатељи. Када је Свила киднапован од стране камене тролице, Ружица коначно мора да превазиђе своје страхове од свега и усуђује се да спасе свог пријатеља.

Пројекат Евро Фест за Децу је настао са циљем промоције европских филмова за децу и образовања младих у подручју филмске анимације и синхронизације. Пројекат је подржан од стране програма Сарађивати на иновацијама (Collaborate to Innovate) удружења Еуропских кинематографа (Europa Cinemas) – МЕДИА Креативна Европа.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com