Слободно време

ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ЗА УМЕТНИЧКО ДОСТИГНУЋЕ

На свечаности одржаној данас у Позоришту лутака поводом Дана позоришта и 62 године професионалног стваралаштва, уручене су традиционалне годишње награде за радни допринос запосленима из сектора технике и администрације и награде за уметничко достигнуће члановима глумачког ансамбла.

Због приступа послу, радних резултата и ентузијазма, награђени су Љиљана Додић, инспицијент и Миладин Милановић, службеник за послове заштите, безбедности и здравља на раду.

Комисија за доделу награда за уметничко достигнуће заседала је у саставу: Слободан Крстић, новинар, позоришни критичар и публициста, Наташа Илић, лектор и драматург и Велибор Петковић, новинар и књижевник.

Одлуку и образложење Комисије преносимо у целости:
„На седници Комисије одржаној 15. јуна 2020. године, у саставу Велибор Петковић, председник, Наташа Илић и Слободан Крстић, чланови, усвојен је предлог за најбољег глумца сезоне. У години у којој је, због пандемије вируса ковид-19, „време искочило из зглоба“, болније него у Шекспировом „Хамлету“, предлажемо да се учини један изузетак и да поред глумца, доделимо и постхумно признање Зорану Лозанчићу, редитељу представе „Снежна краљица“, у сарадњи са Јеленом Ђорђевић.

Подсећамо, нишки, српски и југословенски глумачко-луткарски бард и редитељ истанчаног и особеног рукописа и сензибилитета, преминуо је 21. јуна 2019. године, два дана пред празник његове матичне куће – Позоришта лутака у Нишу. Глумица која му је асистирала у режији, уз подршку глумачког ансамбла и техничког особља, бројних сарадника и руководства Позоришта, сценски је завршила поставку и она је изведена на затвореној премијери 30. јуна. Овације препуног гледалишта и један од најдужих аплауза у историји Позоришта лутака у Нишу, биле су награда глумцима, али и омаж Зорану Лозанчићу, једном од најбољих луткарских редитеља Србије. Да је реч о изванредној представи, то се и ових дана потврђује, јер је представа „Снежна краљица“ на Шестом фестивалу дјечије умјетности у Сарајеву (ФЕДУ 2020.), одржаном од 3. до 7. маја, добила Гран при „Планета театар“. У конкуренцији седам представа из региона, сарајевски жири је истакао „сјајну инсценацију ове луткарске представе“, што су уочили и бројни гледаоци из региона, јер је ове године фестивал пресељен из позоришних сала на интернет. У међувремену, између премијере и ове награде, а пре пандемије која је „заледила“ социјалне контакте на планети, представа је са великим успехом извођена у сали Позоришта лутака у Нишу.

Од прве представе коју је режирао у Нишу 1993. године – „Оловка пише срцем“, једне од најигранијих и најдуговечнијих на репертоару Позоришта лутака, развијајући нову редитељску поетику у представама „Три прасета“ (1998), „Чаробњак из Оза (2000), „Лепотица и звер“ (2001), Лозанчићеви „драгуљи у круни“ били су „Царев заточник“ (2005) и „Моцарт (2006), које су на бројним фестивалима освојиле и публику, и награде стручних жирија. У периоду од 2008. до 2019. године, режирао је „Малог принца“, „Пинокија“, „Алису у земљи чуда“, обновио представу „Лепотица и звер“, да би на самом крају подарио Позоришту лутака у Нишу „Снежну краљицу“. Зоран Лозанчић је добио више од 30 награда, а наш предлог да му се постхумно додели годишње признање Позоришта лутака у Нишу наглашава његов значај за културу града Ниша и Србије, истичући да у колективној свести и димензији духа, његово дело наставља да живи и радује нове генерације младе публике.

Чланови Комисије за избор глумца сезоне 2019/20. године, још једном су пажљиво гледали све три премијерно изведене представе: „Снежну краљицу“, „Дивље лабудове“ и „Палчицу“ и једнодушно се сагласили да је Позориште лутака културно благо града Ниша, чијег значаја су најсвеснији они најмлађи, а и понеки родитељи који имају ту привилегију да са својом децом редовно долазе у позориште. У широј јавности, чини се да је то недовољно познато, да свакодневни послови и бриге, одвлаче публику од најстаријих медија, позоришта и књиге, препуштајући их хипнотишућем дејству електронских и интернет медија. У доба пандемије, срећа у несрећи је што су многи који то раније нису чинили, погледали и позоришне представе, а међу њима и благо нишког Позоришта лутака.

Парафразирајући реченицу директора Фестивала дјечије умјетности у Сарајеву Фахрудина Кучука: „Сви учесници су за нас побједници јер раде чудесне ствари и преносе снагу умјетности на генерацију која расте“, наша Комисија се усуђује да каже да су сви глумци у све три представе премијерно изведене у овој сезони заслужили признање, јер чудесном глумом и снагом уметничке игре, успевају да покрену у гледаоцима оно најбоље, и подстакну их да се боре за бољи свет, тако што ће открити и развијати свој таленат, а неће га, попут библијског слуге, закопати и оковани страхом, одустати од жеље да га развијају као заставу слободе имагинације и лепоту животне игре.

Ипак, не бежећи од одговорности да донесе одлуку, Комисија – већином гласова, издваја и предлаже за награду глумицу Светлану Михајловић, која је својим тумачењем Снежне краљице изванредно дочарала Андерсенову јунакињу, показујући да је борба између добра и зла првенствено унутрашња борба, да би се тек после те победе, могло учинити нешто добро и за друге људе. Желећи да наградимо маестралну глуму Светлане Михајловић, истовремено наглашавамо и да зачарани и „замрнути“ пандемијом, морамо да се животу учимо од најбољих примера из културе, потврђујући још једном истинитост парадокса који је уочио Оскар Вајлд, писац „Срећног принца“ и других бајки за децу и одрасле: „Живот имитира уметност, а не обрнуто“. Са жељом да све приче имају срећан крај, укључујући и подмлађивање глумачког ансамбла, запошљавањем већ ангажованих и ангажовањем нових младих глумаца, честитамо нишком Позоришту лутака јубилеј – 62 године успешног рада.“