Слободно време

ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ЗА УМЕТНИЧКО ДОСТИГНУЋЕ

На свечаности одржаној јуче у Позоришту лутака поводом Дана позоришта и 61 године професионалног стваралаштва, уручене су традиционалне годишње награде за радни допринос запосленима из сектора технике и администрације и награде за уметничко достигнуће члановима глумачког ансамбла.

Због приступа послу, радних резултата и ентузијазма, награђени су Емил Кесер, самостални техничар расвете и тона и Зорица Филиповић, шеф маркетинга.

Комисија за доделу награда за уметничко достигнуће заседала је у саставу: Слободан Крстић, новинар, позоришни критичар и публициста, Наташа Илић, лектор и драматург и Велибор Петковић, новинар и књижевник.

Одлуку и образложење Комисије преносимо у целости:
„Комисија једногласно предлаже да се ове године додели колективна награда ансамблу представе Легенда о Месечевој Принцези. Тиме не желимо да умањимо допринос нити једног глумца/глумице већ напротив, нијансе које би одлучиле о најбољем не би могле избећи субјективност. Поступајући по Кантовом начелу о нужно субјективном суду укуса и његовом превладавању вером у sensus communis као једином путу до универзалног, објективног суда, сматрамо да је оваква одлука оправдана, и естетски и етички.
Чланови Комисије узели су у обзир све премијерне представе позоришне сезоне 2018/19. године: Легенда о месечевој принцези, Зачарани град и Вук који је испао из књиге. Наше уверење је да нишко Позориште лутака има уметничке потенцијале за много више нових представа током сезоне, и за још виши уметнички домет. Истовремено, свесни смо материјалне оскудице у којој живимо и радимо, која погубно делује не само на планирање и реализацију премијера, већ уноси апатију која попут корозије делује на креативност уметника и свих других стваралаца. Ипак, верујемо да у нашем Позоришту лутака Ниш постоје снага, воља и способности за превладавање рутине врхунским остварењима.
Три премијере изведене током ове сезоне учвршћују наше уверење у велике могућности. Због тога наш предлог да се награди представа Легенда о месечевој принцези у режији Давида Алића, по тексту Горане Баланчевић, треба схватити као подстрек свим члановима ансамбла: Марија Цветковић, Срђан Миљковић, Даворин Динић, Дејан Гоцић, Тома Бибић, Јелена Ђорђевић, Наташа Ристић, Слободан Миљковић, Александра Павловић и Младен Милојковић. Десеторо глумаца кроз драмске и луткарске елементе, и углавном два лика – ковача Хиро и Месечеве принцезе Кагуја, граде занимљиву митску и естетску причу о великој љубави из које настају планине. Прича намењена деци узраста седам и више година, поред складне драмско – аниматорске игре, што је заслуга свих глумаца на сцени, плени визуелном естетиком. Велики допринос да ова ансамбл представа буде пријемчива за око гледалаца дали су и Ивана Савић, креирајући лепе костиме и сценографију у духу времена и традиције, Душан Станковић чије лутке гледаоце не остављају равнодушним, затим Срђан Марковић са добром музичком матрицом, а посебно Небојша Громилић са занимљивим решењима сценског покрета.
Наглашавамо и да је Легенда о месечевој принцези учествовала на два фестивала: у Београду на првом Аситеж фестивалу под слоганом Покренимо причу и на десетом Дечјем Позоришном фестивалу у Зајечару. Реч је о међународном фестивалу на коме су се представила позоришта из Бугарске, Хрватске, Француске, Кине и Србије (Ниш, Зајечар, Крагујевац и Приштина).
На крају, да не заборавимо оно најважније: радост најмлађе публике која испуњава салу Позоришта лутака у Нишу и кроз игру глумаца и представе које им причају чудесне приче, открива свет и упознаје његову најлепшу димензију: уметничку!“

РЕПЕРТОАР ПОЗОРИШТА ЛУТАКА ОД 23. ДО 30. ЈУНА

НЕДЕЉА, 23. ЈУН
11.30 ДАН ПОЗОРИШТА ЛУТАКА
ПАТКИЦА ЖУТКИЦА, слободна представа
ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ, учесници: глумци Позоришта лутака и хор „Вилењаци“

НЕДЕЉА, 30. ЈУН
20.00 СНЕЖНА КРАЉИЦА, ПРЕМИЈЕРА

Позориште лутака задржава право измене репертоара

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com