Слободно време

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ КРУШЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА „ХРАБРА КРОЈАЧИЦА“ И АКЦИЈА „МЕЊАЖА ОДЕЋЕ“

Храбра у Београду. После много спакованих и распакованих кофера, у којима смо углавном носили награде, ето нас у главном граду. Читав тим представе „Храбра кројачица“ неизмерно се радује гостовању у Малом позоришту „Душко Радовић“. „Радовић“ је за све нас одувек био мала лабораторија подстицања дечје маште. У тој лабораторији осећамо се срећно, удобно, њој припадамо.

Храбра кројачица наш је отворен позив за храброст. Да будемо оно што јесмо, да не одустајемо никад, да будемо вредни и упорни. Храбра кројачица је и посвета девојчицама. Да не одустају од себе. Храбра кројачица је наш полигон у коме се највеселије играмо, али и мислимо. Мислимо о томе какав свет остављамо нашој деци. Храбра кројачица је и позив да размислимо – да ли нам баш треба још једна мајица или хаљина. Можемо ли без тога ? Храбра кројачица шапуће да можда баш она живи у твојој улици. Уместо да купиш нешто у великим ланцима продаје, што је прављено у нехуманим условима – можда да први пут сашијеш хаљину код неке храбре, по сопственом дизајну? Храбра кројачица је наша представа током које смо проналазили праскаву радост у храбрости. И то је једино што желимо да пренесемо публици.

У 15 сати, два сата пре почетка представе, биће организована мењажа одеће по систему један-један. Донесите ствари које не носите, мењајте их за нешто што бисте носили или нешто што вам је потребно. Услов је да ствари буду очуване и опране. Понесите до пет комада одеће и видимо се на Ташмајдану, испред позоришта!

НАПОМЕНА: Готово цела сценографија и костим представе „Храбра кројачица“ направљена је процесом рециклаже од текстила који су нам поклонили предивни грађани града Крушевца. Хвала им што су разумели и подржали нашу идеју.

Јелена Палигорић Синкевић

Храбра кројачица (фото: Душан Здравић)

ХРАБРА КРОЈАЧИЦА

Текст: Јелена Палигорић Синкевић
Режија и ауторска музика: Марко Торлаковић
Драматург: Јован Ристић
Сценографија и костими: Ирина Сомборац
Асистент сценографа и костимографа: Марија Јаношевић

Улоге:
ДРИНА
Митра Младеновић

РУ
Јована Ђорић

ДРУИДИЦА
Ема Петровић

ВЕПАР
Филип Милићевић

КРАЉ
Иван Ћирић

ЈЕДНОРОГ
Стеван Здравић

ХОР, ГРАЂАНИ, ПОДАНИЦИ
Марија Марић и Иван Благојевић

Узраст: 5+

Трајање: 55′

Популарну бајку браће Грим „Храбри кројач“ Марко Торлаковић је осавременио и, заједно са сарадницима, направио представу за децу која је врло ангажована. Препознатљив је еколошки моменат, а оно што је најбитније, најмлађи гледаоци уживају у игри глумаца, боја, светлости, шаренилу костима и сценографије и прелепој причи.

МАРКО ТОРЛАКОВИЋ
Рођен 1992. у Сомбору. Дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду у класи Егона Савина. Добитник награде Хуго Клајн за најбољег студента режије. Мастер студије завршио на Академији за гледалишче, радио, филм ин телевизијо у Љубљани у класи проф. Томија Јанежича и Јанеза Јанше. Режирао у позориштима: Вук Караџић – сцена Култ, Српско народно позориште, Шабачко позориште, Плесни театар Љубљана; текстове домаћих и страних класика као и савремене комаде. Радио као професор у средњој балетској школи Лујо Давичо. Члан Љубљанске преформанс групе Хупа Брајдич. Мулти-инструменталиста и композитот. Храбра кројачица му је прва режија у Крушевачком позоришту и прва режија представе за децу.

НАГРАДЕ:
Храбра кројачица апсолутни победник Малог Јоакима у Врању
Гранд при Мали Јоаким за најбољу представу у целини, на истоименом фестивалу одржаном у претходних шест дана у Врању, додељена је представи Храбра кројачица Крушевачког позоришта.
Сви сегменти представе Храбра кројачица на иновативан и смео начин граде еколошки освешћену представу, интелигентно увезивајући свест о рециклажи, младалачку енергију и референце из популарне културе, препознатљиве данашњој омладини„, образложио је жири фестивала којег су чинили Александар Радуловић, уметнички директор Народног позоришта у Пироту, Соња Милојевић, глумица Шабачког позоришта и Иван Јанковић, глумац Народног позоришта у Лесковцу.
Награду Мали Јоаким за режију жири је доделио Марку Торлаковићу за представу Храбра кројачица Крушевачког позоришта.
Врло промишљеним редитељским средствима, мудро и маштовито гради представу користећи младу глумачку енергију, вешто комбинујући све сегменте који чине једну позоришну представу„, образложено је.
Награда Мали Јоаким за сценографију отишла је Ирини Сомборац за представу Храбра кројачица.
Целокупни визуелни идентитет представе дочарава храбром, модерном и функционалном сценографијом, која је равноправни актер у стварању позоришне магије„, пише у саопштењу жирија.
Награда Мали Јоаким за ауторску музику иде Марку Торлаковићу за музику у представи Храбра Кројачица Крушевачког позоришта, уз образложење да се аутор „храбро служи мешавином жанровски различите, лако памтљиве музике, пријемчиве данашњим генерацијама а сврсисходно самој представи„. Специјална награда за колективну игру ансамблу представе Храбра кројачица Крушевачког позоришта.
Млади ансамбл Крушевачког позоришта својом уједначеном и прецизном игром, сублимисаном енергијом у потпуности је водио узлазном путањом целу представу до катарзе у којој су уживали пођеднако и жири и публика„, пише у образложењу.
И награда публике Храброј кројачици
Дечији жири Мали позоришни зналци, у саставу Нађа Ковачевић, Софија Арсић, Хана Стоилковић, Вук Јовановић, Лазар Спасић и Војин Ђорђевић, након шест прегледаних представа у конкуренцији за награде, на завршној седници одржаној 17. новембра донео је одлуку да се награда дечијег жирија за најбољу представу Храброј кројачици Крушевачког позоришта.
На 10. јубиларном међународном фестивалу представа за децу, ФЕДУ, који је синоћ завршен у Позоришту младих у Сарајеву, представа Крушевачког позоришта „Храбра кројачица“ добила је 3 награде:
Награде за најбољу сценографију и костимографију припале су Ирини Сомборац за представу „Храбра кројачица“, редитеља Марка Торлаковића.
Награда публике «Најјачи аплауз»додељена је представи «Храбра кројачица» Крушевачког позоришта, како стоји у образложењу жириј,а“ која је малишане одушевила својом магичном игром, расплесаном игром и изванредним сценским ефектима, успјешно успостављајући музичко-сценску интеракцију са публиком.“

Храбра кројачица (фото: Душан Здравић)

ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕЦУ „ЗИПО“ АЛЕКСИНАЦ
Награда за глумца вечери додељена је ЕМИ ПЕТРОВИЋ за улогу Друидице.
Специјална награда Фестивала за глумачко остварење додељена је ЈОВАНИ ЂОРИЋ за улогу РУ у представи ХРАБРА КРОЈАЧИЦА Крушевачког позоришта.
Јована Ђорић је у комплексном глумачком задатку показала сва умећа при анимацији лутке, дајући целој представи посебан тон.
Награда Фестивала за најбољу костимографију припала је ИРИНИ СОМБОРАЦ за костиме у представи ХРАБРА КРОЈАЧИЦА Крушевачког позоришта.
Јединство реалних и бајковитих костима и маски су потпуно у функцији представе и у духу и на трагу драмске поетике за децу данашњег савременог позоришта, као и награда Фестивала за најбољу сценографију.
Функционална и маштовита сценографија Ирине Сомборац својом ликовношћу у многоме појачава редитељски концепт.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com