Слободно време

ГОСТОВАЊЕ У УЖИЦУ И РЕДОВАН РЕПЕРТОАР ПОЗОРИШТА ЛУТАКА

Ове седмице у оквиру редовног репертоара Позориште лутака ће извести четири представе за организовану посету школа и представе „Принцеза на зрну грашка“ и „Палчица“ у терминима за слободну посету гледалаца.

Поред тога, Позориште лутака гостује у Ужицу и почиње реализацују пројекта „Храброст је лет, жеља и игра мењају свет“.

Гостовање у Ужицу

Ансамбл Позоришта лутака отпутовао је у Ужице где ће у Народном позоришту 11. октобра извести представу „Паткица Жуткица“ у оквиру Шесте ревије представа за децу „Октобарске чаролије“.

Током четири ревијална дана ужичка публика видеће и представе Краљевачког позоришта, Машиног позоришта из Београда и Крушевачког позоришта.

Пројекат „Храброст је лет, жеља и игра мењају свет“

Данас ће бити одржана и прва проба представе „Храброст је лет, жеља и игра мењају свет“ редитељке Биљане Вујовић која се реализује у оквиру истоименог пројекта који је подржало Министарство културе и информисања и у оквиру сарадње Удружења „Глум бал“ и Позоришта лутака.

Реч је о плесној представи која говори о изузетним девојчицама које су оствариле своје снове и промениле свет: Ани Павловој, чувеној балерини, Едит Пјаф, највећој француској шансоњерки, Амелији Ерхарт авијатичарки и првој жени која је прелетела Атлански океан, Коко Шанел, краљици моде, Валентини Терешковој, астранауткињи и првој жени лансираној у свемир, Хеди Ламар, глумици, инжењерки и изумитељки, Марији Монтесори, учитељици која је својом методом учења увела револуцију у свет образовања, Одри Хепберн, глумици, добитници Оскара, икони стила и борцу за бољи полажај деце у друштву.

Уз указивање на многоструки значај савремене игре, представа истиче и важност постављених циљева, ход ка њима и посвећеност раду. Децу школског узраста којима је и намењена мотивише на промишљање о личним изборима и сопственом доприносу друштву у будућности.

Аутор пројекта, аутор текста и редитељ је Биљана Вујовић Бајка, док Дејан Илић Ејот (Eyot) поптписује музику, Саша Вујовић идејно решење сценографије, Бранко Маравић уметничке слике и идејно решење плаката, Биљана Вујовић Бајка и Даница Ничић кореографију, а Емил Кесер видео продукцију.

Улоге тумаче девојчице узраста од 9 до 14 година, ученице Школе глуме „Глум бал“: Нађа Митровић, Николина Митровић, Матеа Бојић, Мара Гашановић, Марина Дулановић, Мила Јанковић, Тара Пантелић и плесачице Плесне групе Контра Денс Студио (Contra Dense Studio).

У наставку достављамо репертоар.

Репертоар (матична сцена Позоришта лутака)

Четвртак, 13. октобар, 18.00
„Принцеза на зрну грашка“

Представа Позоришта лутака „Принцеза на зрну грашка“ (фото: Иван Николић)

Бајка славног Андерсена говори о принцу који је желео да се ожени правом принцезом. Иако је дуго тражио, права принцеза је сасвим случајно “ушла” у његов живот. За разлику од оригиналне бајке, драматург је у ову изведбу увео и нове ликове, а то су Миш и Грашак.

Представу је режирао Давор Драгојевић, а улоге тумаче: Биљана Раденковић, Дејан Гоцић, Даворин Динић, Мирјана Ђорђевић и Наташа Ристић.

Дошло је до измене репертоара. У четвртак 13. октобра у 18.00 часова уместо најављене представе „Принцеза на зрну грашка“ на репертоару је представа „Мала принцеза„.

Мала принцеза (фото: Позориште лутака)

Кратак садржај:

Представа говори о уображеној принцези која дивно пева, њеним просцима, млинаревом сину и једном магарцу, о датим обећањима и ономе што она собом носе. Темелји се на глумачкој и аниматорској вештини. Одликује се живом и допадлјивом музиком као и динамичном и лепршавом игром.

Улоге тумаче: Марија Цветковић, Станислава Јоковић, Даворин Динић и Срђан Милјковић.

Недеља, 16. октобар, 11.30
„Палчица“

Палчица (фото Иван Николић)
„Палчица“, Позориште лутака Ниш (фото: архива Позоришта лутака)

Када једна усамљена жена пожели да има дете, из цвета лале роди се Палчица, девојчица мала попут палца, како јој и само име каже. Она у почетку бива срећна са својом мајком, мељутим, како одраста, њена љубав престаје да јој буде довољна, и она креће у свет у потрагу за срећом. Тај њен пут пун је искушења и опасности. На крају, захваљујући својој доброти, она бива награђена и налази свет у ком се осећа као код куће.

Представу је режирала Драгана Милошевски Попова, а улоге тумаче: Александра Павловић, Марија Цветковић, Јелена Ђорђевић, Срђан Милјковић и Лазар Николић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com