Слободно време

Награда за режију „Слободанка Цаца Алексић“

Позориште Пуж 19.05.2022. године у 18 часова додељује другу по реду награду „Слободанка Цаца Алексић“ за најбољу режију представе за децу у сезони 2020/21. Ове године добитница је Бранислава Стефановић, за представу „Украдени принц и изгубљена принцеза“ малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда. Свечаност ће бити одржана на сцени позоришта Пуж.

Награда за режију „СЛОБОДАНКА ЦАЦА АЛЕКСИЋ“ установљена је да присуство Слободанке Алексић буде трајно сачувано у животу позоришта за децу, да истакне њен удео и подстакне нова тражења у области позоришне режије представа за децу, коју је Слободанка Алексић унапређивала, развијала и дала посебно обележје.

На додели награде публици ће се обратити Бранислав Милићевић Коцкица, Злата Нуманагић, Светлана Бојковић, Катарина Жутић, Петар Божовић, Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Бранислав Зеремски, Милан Чучиловић и други који су радили са Слободанком Алексић или били једноставно пријатељи, јер је била част и привилегија бити Цацин пријатељ и сарадник.

Нaграда „Слободанка ЦАЦА Алексић“ је уникатна диплома и плакета с њеним ликом, ауторско дело које су осмислили ликовни уметник професор Растко Ћирић и академски вајар, професор Мирољуб Стаменковић Команча. Саставни део награде је и новчани износ који донира идејни творац ове јединствене награде Павле Љујић.

О Слободанки Цаци Алексић

Рођена 24.11.1941. у Београду, где након завршене класичне гимназије, уписује Позоришну академију смер режија, у класи Хуга Клајна, на којој је дипломирала 1963. године. После завршене академије добија стално запослење у зрењанинском позоришту „Тоша Јовановић“. Од 1971. прелази у статус самосталног драмског уметника те ради за разна позоришта у Београду, Новом Саду, Приштини, Љубљани, Зеници, Лесковцу као и у Њујорку режирајући искључиво представе за одрасле.

Од 1977. потпуно се посвећује режирању представа за децу. Исте године с Браниславом Милићевићем оснива „Путујуће позориштанце Пуж“. Након десет година 1987. позориште добија сталну адресу у Б. Аџије 21 а већ 1998. Позориште Пуж стиче статус установе културе од изузетног значаја за град Београд, а Слободанка Алексић бива постављена за директорку позоришта те, на том положају остаје до 01.06.2005. када одлази у пензију.

Режирала је представе за одрасле попут: „Хамлет у подруму“, „Оковани Прометеј“, „Међа Вука Манитога“ и др. Највећи део каријере је посветила режирању представа за децу где је режирала преко 50 представа а неке од њих су: Бранков урнебес, Гусаријада, Џиновска торта, Неваљала принцеза, Јулија и Ромео, Златокоса, Мачка у чизмама и др.

Добитник је многобројних награда: „Јоаким Вујић“ за представу „Оковани Прометеј“. Удружеље драмских уметника Србије 1990. додељује јој статус изузетног уметника. Потом од истог савеза 2000. бива награђена наградом „Бојан Ступица“ за представу „Неваљала принцеза“.
У јуну 2000. у Сомбору је проглашена за најуспешнијег управника позоришта у Србији.
На Фестивалу позоришта за децу у Котору добија награде стручног жирија за најбољу режију: 1998, 2000, 2003 и 2004. На фестивалу позоришних представа Фестић бива награђена два пута, 2006. за представу „Браћа Грим и седам патуљака“ и 2007. за представу „Клов Сима“. Награду „Златни Беочуг“ за трајни допринос култури града Београда добија заједно са супругом Браниславом Милићевићем 2002. године. Априлску награду града Београда добија 2011. за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју културе града Београда.

Слободанка Алексић је прминула 14.08.2019. године у 78. години. Сахрањена је у Алеји заслужних грађана.

ОДЛУКА

Жири у саставу Татјана Петернек Алексић, драматург и председница жирија, Ана Здравковић, глумица, редитељка и директорка драме Опере и театра Мадленианум и Југ Радивојевић, редитељ и директор Београдског драмског позоришта након одгледаних представа пријављених на конкурс за награду „Слободанка Цаца Алексић“ за најбољу режију представе за децу у сезони 2020/21. год доноси следећу одлуку:
Награда „Слободанка Цаца Алексић“ додељује се редитељки Бранислави Стефановић за представу „Украдени принц и изгубљена принцеза“ Малог позоришта Душко Радовић из Београда.

Бранислава Стефановић

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

На трагу стваралаштва Слободанке Цаце Алексић је инвентивна, маштовита, разиграна, духовита и емотивна представа Малог позоришта Душко Радовић из Београда „Украдени принц и изгубљена принцеза“ чију режију потписује овогодишња добитница.

Прича са хуманом поруком приближила је деци свет Истока, али и тему о једнакости девојчица и дечака испричану редитељским даром који комбинује посебно креиран звук и покрет, изузетну ликовност и префињен рад са глумцима, стварајући чаролију која комуницира како са дечјом публиком, тако и са одраслима. Динамика у променама на сцени захтевала је од редитељке низ оригиналних решења која се непрестано смењују, па су осмишљене сценске промене задржале пажњу и најмлађе публике у сваком тренутку.

Добитница овогодишње награде „Слободанка Цаца Алексић“ не препушта ништа случају, па је у представи „Украдени принц и изгубљена принцеза“ аутор режије, адаптације текста и покрета који су резултирали целином раскошног позоришног догађаја.

Ове године, једногласном одлуком жирија, Цацу додељујемо редитељки Бранислави Стефановић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com