Слободно време

Наука и заједништво у фокусу – Почео 16. Фестивал науке

Шеснаести Фестивал науке почео је 17. маја у новом термину на Београдском сајму, у форми хуманитарне манифестације и бесплатно за све посетиоце. Фестивал ће се до 19. маја одржавати у Хали 4 сваког дана од 10 до 18 часова.

Већина програмских целина најављених за оригинални термин одржава се у пуном капацитету захваљујући великом ентузијазму преко 1.300 учесника из 52 научне и образовне институције. Посетиоци током три дана манифестације могу да виде разноврстан програм који се бави заштитом животне средине, експерименте из хемије и физике, трке дронова, планетаријуме, диносаурусе и неандерталце, и бројне друге атрактивне садржаје.

Фестивал науке 2023. (фото: Марко Ђоковић)

Поводом почетка манифестације, директорка Фестивала науке Ана Петровић је рекла: „Мишљења смо да у временима кризе првенствено треба неговати емпатију, заједништво и пружити подршку најрањивијим друштвеним групама – деци, као и наставницама и образовном систему који су дубоко погођени овим трагичним догађајем. Гајимо наду да ће се Фестивал рестартовати и кренути у наредних 16 година рада. Поручујемо родитељима да доведу децу на најпаметније место у граду, јер ко зна какав таленат могу да открију захваљујући директном сусрету са науком. Просветним радницима поручујемо да ће на једном месту деца много тога видети и научити, што ће њима олакшати даљу наставу”.

На Научно-фантастичној бини своје наступе имају Мајкл Грегори из Француске и наш научни комуникатор Милан Поповић, уједно и координатор програма Фестивала науке, који се осврнуо на почетак манифестације речима: “После катастрофе која нас је све задесила, ми смо пре недељу дана решили да имамо хуманитарни, терапеутски фестивал. У томе су нас подржале многе компаније и појединци, у томе нас је подржао велики број научних демонстратора, а као доказ да радимо праву ствар ту су наставници и деца. У претходних неколико дана на хиљаде њих се јавило и пријавило, они ће доћи да виде шта је то што можемо да им покажемо, шта је то чему можемо да их научимо. Урадили смо оно што теорија еволуције каже да треба да урадимо: не опстају ни највећи, ни најлепши, већ они који се прилагођавају. И ми смо се прилагодили“.

Фестивал науке 2023. (фото: Марко Ђоковић)

У Експертинејџери зони, млади „научници“ и својеврсни амбасадори науке, представљају своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности, кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати теме из екологије, географије, физике и хемије.

Ивона Ивошевић, координаторка Експертинејџери зоне, о овом програму је рекла: “Тинејџери из различитих градова Србије дошли су да нам покажу најзанимљивије научне експерименте из физике, хемије, математике, географије… Они су у овим годинама паузе вредно радили са својим наставницима и једва чекају да нам то покажу. Ово је одлична прилика за све њихове вршњаке да се на опуштен начин спреме за неку од наредних школских лекција и науче неке експерименте које могу показати у школи. Наши Експертинејџери су најбољи “Амбасадори науке”. Они су сигурно ти који граде бољи свет будућности”.

Фестивал науке 2023. (фото: Марко Ђоковић)

Фестивал науке, у сарадњи са Мрежом за психолошку подршку, организује и психолошке радионице и предавања за заинтересоване посетиоце.

Простор намењен психолошкој подршци деци у овим тешким временима осмишљен је као место где деци упућујемо поруке о вредности живота, емпатије, заједништва и превазилажења беспомоћности, страха и несигурности кроз кратке креативне активности засноване на интеракцији са другима. Деца имају прилику да изаберу неке од животних вредности које су им важне, да препознају своје снаге и изворе подршке и освесте добробити за младе, пишући и цртајући на листићима и креирајући тако симболично Дрво живота и Подсетник за храброст – шта све имамо како бисмо се носили са изазовима у животу, као и значајне позитивне поруке које ће понети са собом”, наводе психолози из Мреже за психолошку подршку.

Фестивал науке 2023. (фото: Марко Ђоковић)

Бесплатно одржавање Фестивала науке за све посетиоце омогућено је захваљујући финансијским донацијама многобројних компанија и појединаца који су се у изузетно кратком року одазвали на апел за помоћ, а посебно Београдског сајма као коорганизатора и велике подршке Фестивалу, као и компаније Лагуна, Инфалум (Infaloom), Туна Фиш Студио (Tuna Fish Studio), Титан цементара Косјерић, Графикс (Grafix), Мекдоналдс (McDonald’s), Спортски центар „Таш“, РНИДС, Болекс Консалтинг (Bolex Consulting), мКлоуд (mCloud), БАСФ, Шнаидер Електрик (Schneider Electric), Кефо, Спринг Онион Студио, Сигма Кула, Трацо СТР Дућан Лазаревац, Фортуна маркет Аранђеловац, Златиборац и Епирок (Epiroc). Донацијом су се прикључили и истакнути појединци – Алек Кавчић, Милош Биковић и академик Ненад Костић.

Фестивал науке је после три године поново покренут захваљујући генералном спонзору, компанији НИС, која је уз фестивал више од 10 година. Учешћем на Фестивалу, компанија НИС подржава промоцију науке и образовања код младих, као и иновације у овој области, што између осталог представља стратешке циљеве компаније. Фестивал је подржала и ЕРСТЕ банка, традиционални спонзор манифестације као и Национална Географија Србија као подршка Експертинејџери зоне. Међународни програм су помогли Француски Институт у Србији и Аустријски културни форум. Фестивал науке се после више од две године поново враћа на Београдски Сајам који је један од покровитеља, уз подршку Министарства просвете и компанија Јафа и Беко.

Сајт фестивала: https://festivalnauke.rs/

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com