Слободно време

Недеља извођачких уметности у Позоришту лутака

Јуче је почела Недеља извођачких уметности током које се слави моћ позоришне и извођачких уметности. Она обухвата:

  • Светски дан позоришта за децу и младе, 20. март
  • Светски дан луткарства, 21. март
  • Светски дан позоришта, 27. март

Програм Позоришта лутака поводом ових важних датума обухвата читање порука истакнутих уметника, извођење позоришних представа и луткарске радионице.

Понедељак, 20. март / Светски дан позоришта за децу и младе

Овај дан се обележава у организацији Међународне асоцијације позоришта за децу и младе АСИТЕЖ, под слоганом „Поведите дете у позориште“.

Јасна и једноставна порука подстиче да је широко и инвентивно користимо. Упућена је родитељима, бакама, декама, учитељима, васпитачима и старатељима. Без обзира ког су формата програми које позоришта широм света припремају, задатак је исти и важан: пренети поруке широј јавности о значају и дејству позоришта у развоју и васпитању деце и младих.

Сваке године важном поруком огласи се и председница АСИТЕЖ-а Су Ђајлс из Аустралије. У име АСИТЕЖ центра Србије овогодишњу поруку је припремио Извршни одбор АСИЗЕЖ-а Србије.

Програм Позоришта лутака:

11.00 и 13.00

Читање поруке поводом Светског дана позоришта за децу и младе
Извођење представе „Недостајање“ за ученике ОШ „Ратко Вукићевић“

14.30

Посета глумачке секције ОШ „Сретен Младеновић Мика“ која обухвата обилазак позоришта и луткарску радионицу

Уторак, 21. март / Светски дан луткарства

Светски дан луткарства се обележава под покровотељством Међународне заједнице која окупља људе из целог света који доприносе развоју луткарске уметности УНИМА.
Луткари широм света обележавају 21. март као свој дан: изводе се бесплатне представе, одржавају радионице, изложбе и округли столови, читају се поруке исткнутих уметника из подручја луткарства.

10.00
Посета ученика II разреда ОШ „Сретен Младеновић Мика“ која обухвата обилазак позоришта и луткарску радионицу

12.00
Читање поруке поводом Светског дана луткарства
Извођење представе „Недостајање“ за ученике ОШ „Радоје Домановић“

Четвртак, 23. март

18.00

Извођење представе „Чаробњак из Оза“

Чаробњак из Оза (фото: Фото Селма)

Петак, 24. март

18.00

Позориште лутака и ЕУ инфо кутак Ниш
Посета Позоришту лутака и радионица израде маски под називом „Венеција – краљица карневала“

Недеља. 26 март

11.30

Извођење представе „Вук који је испао из књиге“

Вук који је испао из књиге (фото: Селма)

Порука поводом Светског дана позоришта да децу и младе

  1. март 2023.

Када размишљамо о позоришту и извођачким уметностима за децу и младе, неизбежно размишљамо о томе у каквим се временима, у каквим друштвеним околностима њиме бавимо. И онда размишљамо о ратовима, поделама, епидемијама, еколошким кризама. Да – на жалост је тако. А онда се окрећемо и спасоносној мисли да све то не може заувек да траје. А истини за вољу, још увек се не види ни светло на крају тунела. Налазимо се, дакле, у лиминалном простору – транзиционом, безграничном простору који се налази негде на граници преласка из једног стања у друго. То је простор незнања, конфузије и несигурности, где су напуштене неке старе истине, а нове се још увек нису појавиле. Ова транзиција често почиње осећањем губитка, кризе, страха, бесмисла, али са свешћу да више нема повратка у старо. У том процесу напуштамо стара уверења и улазимо у гранични простор где још увек нисмо нашли нова.

Зато смо данас сви заједно на ПРЕКРЕТНИЦИ.

И зато желимо да све вас, наше колеге и саборце из земље, региона и света, позовемо да заједно промислимо како та ПРЕКРЕТНИЦА може да се догоди у простору маште, уметности и креативности. Дакле, на позоришној сцени. Или учионици. Или зеленој ливади. Или на било ком месту где се сусрећу извођачи и публика и доживљавају драгоцено искуство размене и заједништва. Позивамо вас да заједно кренемо ка новим идејама. Могли бисмо наше заједничко путовање да назовемо походом, маршем или јуришем. Али оно би могло да буде и вожња бицикла или лагана шетња. Важно је да кренемо заједно. Ка нечему новом и узбудљивом. Новим причама, идејама, формама. Предвођени новим генерацијама. Зборно место за почетак пута је Светска конференција позоришта за децу и младе, која се одржава у новембру 2023. у Београду и Новом Саду, под слоганом ПРЕКРЕТНИЦА.

Поносни смо што се овогодишња Конференција дешава у Србији, јер ово је посебна година за АССИТЕЈ Србије. Ове године наш савез обележава јубилеј – 20 година од оснивања, и не постоји бољи начин да се овај важан датум обележи него најавом овако великог догађаја.

У име јубилеја нашег савеза и у име заједништва које континуирано промовишемо, ово писмо потписују заједно чланице ИО АССИТЕЈ-а Србије

Диана Кржанић Тепавац
Милена Деполо
Соња Петровић
Јована Ракић Киселчић
Зорица Филиповић
Татјана Николић

Одведите дете у позориште ИЛИ доведите позориште до детета

На данашњи дан, 20. март 2023, спознајемо колики је значај уметника у позоришту и извођачким уметностима за младу публику: користећи темељно струковно познавање своје публике, они могу да донесу велике промене у животе деце. Приступ публици у позоришту и перформансу за младу публику је специфичан – деца и млади се уважавају као мудра и проницљива публика која учествује и доприноси култури, и која има право да искуси уметност уз сву слободу изражавања. Када дамо простор и када уважавамо машту младих људи, дајемо им темеље на којима могу да изграде чврстину и самопоуздање.

Један од примарних циљева АССИТЕЈ-а је да уједини ствараоце широм света и пружи младој публици могућност да искуси оно што позориште и перформанс нуде – да кроз уметност изразе емоције, прикажу неопипљиво, тумаче комплексност света. Да бисмо то урадили, морамо да будемо отворени за сву разноликост уметничког стваралаштва које наша глобална мрежа нуди и да поздравимо иновације које долазе из ограничења, изазова и специфичних околности.

Некада нисмо у могућности да одведемо децу у позоришне зграде. Понекад такво место не постоји. Понекад то онемогућавају физичке, економске, географске или друштвене баријере. Ипак, сваки пут када се наша светска заједница окупи ради разговора и размене, било онлајн или лично, постајемо свеснији различитих начина на које уметници и креативци, свако у свом контексту, омогућавају доживљај позоришта и перформанса младој публици. Како је дивно чути и видети толико примера широм света када позоришта и перформанси одлазе тамо где су деца и млади: у њихове школе и вртиће, на улице, општинске просторије, болнице, на спортске терене, у затворе, у њихове куће, у јавне просторе, на екране њихових компјутера, телефона или им се обраћа кроз радио апарате.

Захваљујући повезаности наше светске заједнице на мрежи и сусретима на нашим скуповима, видели смо и чули изванредне приче о борби, храбрости и одлучности и поздрављамо различите начине на које наша креативна заједница покушава да се развија, да би отворила већи приступ публици и задовољила њене потребе.

Позориште и перформанс мењају живот: омогућавају људски контакт, ширење идеја, дељење наде, доносе експлозију радости. Без обзира да ли у згради позоришта или на неки други начин, стварање чуда, заједнички тренутак или интригантан ритуал је нешто што може да промени дан или живот, чак и тренутно. Кроз позориште и сценску уметност препознајемо оно што нам је свима заједничко и наши видици постају шири.

На овај Светски дан позоришта и перформанса за децу и младе позивам све нас који радимо у овом сектору да потражимо пут до нове младе публике коју не познајемо и са којом се још нисмо сусрели. Приступ позоришту и представама није увек могућ, па је на нама, стручњацима у овој области, да то омогућимо, где год и како год можемо. Неопходно је, у каквим год да се околностима налазимо, да нашим различитим праксама премостимо јаз између стварности и маште и отворимо могућности за сву децу и младе, свуда на свету.

Су Ђајлс, председница АСИТЕЖ-а

Превод: Милена Деполо

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com