Слободно време

Недеља извођачких уметности у Позоришту лутака

Недеља извођачких уметности у Позоришту лутака

У недељу 20. марта почиње Недеља извођачких уметности током које се слави моћ позоришне и извођачких уметности. Она обухвата:

• Светски дан позоришта за децу и младе, 20. март
• Светски дан луткарства, 21. март
• Светски дан позоришта, 27. март

Програм Позоришта лутака поводом ових важних датума обухвата читање порука истакнутих уметника, извођење позоришних представа, луткарске радионице, претпремијеру, премијеру и прву репризу представе „Поп Ћира и поп Спира“ у режији Предрага Штрпца.

Недеља, 20. март, Светски дан позоришта за децу и младе, 11.30
Програм Позоришта лутака:

• Читање поруке поводом Светског дана позоришта за децу и младе;
• Извођење представе „Паткица Жуткица“.
Овај дан се обележава у организацији Међународне асоцијације позоришта за децу и младе АСИТЕЖ, под слоганом „Поведите дете у позориште“.
Јасна и једноставна порука подстиче да је широко и инвентивно користимо. Упућена је родитељима, бакама, декама, учитељима, васпитачима и старатељима. Без обзира ког су формата програми које позоришта широм света припремају, задатак је исти и важан: пренети поруке широј јавности о значају и дејству позоришта у развоју и васпитању деце и младих.
Сваке године важном поруком огласи се и председница АСИТЕЖ-а Су Џајлс из Аустралије. У име АСИТЕЖ центра Србије овогодишњу поруку је припремио глумац и редитељ Јован Царан.
Понедељак, 21. март, Светски дан луткарства
Програм:
10.00 Луткарска радионица у ОШ „Надежда Петровић“ у Сићеву
12.00 Луткарска радионица у ОШ „Ђура Јакшић“ у Јелашници
Светски дан луткарства се обележава под покровотељством Међународне заједнице која окупља људе из целог света који доприносе развоју луткарске уметности УНИМА.
Луткари широм света обележавају 21. март као свој дан: изводе се бесплатне представе, одржавају радионице, изложбе и округли столови, читају се поруке исткнутих уметника из подручја луткарства.

У оквиру радионица које Позориште лутака одржава поводом ових значајаних датума, глумац Срђан Миљковић ће ученицима представити различите врсте лутака и луткарских техника, објаснити им од којих материјала су направљене, како су настале, ко их креира, ко их израђује, како се анимирају, објаснити специфичности луткарске у односу на драмску представу и одговарати на њихова питања.

Четвртак, 24. март, 18.00
Претпремијера представе „Поп Ћира и поп Спира“

Петак, 25. март, 19.00
Премијера представе „Поп Ћира и поп Спира“

Недеља, 27. март, 11.30, Светски дан позоришта
Прва реприза представе „Поп Ћира и поп Спира“

Порука поводом 20. марта – Светског дана позоришта за децу и младе
Јован Царан, глумац и редитељ

Поносно сам прихватио задатак да напишем поруку поводом светског дана позоришта за децу и младе. И већ у следећем тренутку пала ми је на памет прва реченица из представе „Капетан Џон Пиплфокс“ по тексту Душка Радовића. Дотични капетан тамо каже: „Сетио сам се себе па плачем…“ Ова изјава би лако могла да дефинише тренутну ситуацију у свету оних који се са позорнице труде да улепшају нечије детињство. Не уздише гусарски капетан Пиплфокс само због ситуације у луткарству, понеки уздах отме му се из душе кад се сети колико су скрајнуте све сценске уметности намењене младима. (О ситуацији ван мог хоризонта се не усуђујем да пишем) . Довољно је само рећи корона. Ова реч је однедавно главна тема у жалопојкама о проређеном гледалишту. Одмах иза маршира беспарица. У дугој колони оваквих речи чврстим кораком ступа и неразумевање. Даље набрајање можете наставити и сами.

На срећу, сетио сам се једне песмице Душка Радовића из представе „Мишеви и мачке наглавачке“. У тој представи сам маскиран у миша рецитовао:
Мамурни Миш у Мемли Музеја Мерка Мртвог Мамута…
Миленијуми Минуше Мраз од Мамута начини Масакр и помор
Међутим Миш још Мрда. Мишу су Мало и Мраз и Мачка и Мишомор

Затим сам се сетио нас, луткара, глумаца, плесача и певача, свих нас са огромном вољом за преживљавањем. Као путујући забављачи, кроз векове смо вукли кола са опремом, по киши и мразу. И ми смо преживели све то. Нама су и мрвице са театарске трпезе биле довољне. Зато још увек мрдамо, као и онај филозофски настројен миш.

Ни онај суморни капетан Пиплфокс није остао заувек у Хавани и кафани. Кукање је одбацио због авантуре пуне тешкоћа и свакојаких опасности и савладао многоглаво морско чудовиште. Срећа је да у нашем свету маште има довољно Пиплфокса и других гусара спремних да упркос свему ступе у коштац са сваковрсним неманима. Да већ једном покажемо ко смо прави ми.

Драги капетани и гусари и сви којима је ово важно. Мој предлог је да прву цитирану реченицу заменимо овом: „Сетио сам се себе и још увек мрдам. Мени су мало и корона и беспарица и сва чудовишта јужних мора“.

Јован Царан

Порука Су Џајлс поводом Дана позоришта за децу и младе 2022. Године
Су Џајлс, председница АСИТЕЖ-а

Светски дан позоришта јесте важан дан у АСИТЕЖ-евој години, а АСИТЕЖ свима поручује: „Поведите данас неко дете у позориште“ – подсетник на одговорност одраслих да деци и младима омогуће да што је више могуће искусе уметност.

Повести дете у позориште значи поново се повезати с извођењем уживо, с идејама и емоцијама, везама међу људским бићима, а значи и неговати право деце и младих на уметност, културу и слободу самоизражавања. Слушати децу и младе је веома важно – још је важније чути их и прихватити потребу за променом.

Да цитирам АСИТЕЖ-ев Манифест, ми верујемо да је потребно урадити још много тога како би се испуниле обавезе свих земаља везане за Чланове 13 и 31 Конвенције УН о правима детета.

Ово је нарочито случај у светлу текуће пандемије, ратних криза која се одигравају у толико земаља широм света, као и насушне потребе за равноправношћу и једнаком могућношћу сваког детета да живи у одрживом, безбедном и здравом свету. Уметност и култура дају нам прилику да замислимо свет какав желимо да стварамо са својом децом и младима и за њих, те су стога кључни док радимо на томе да осигурамо боље услове за друштво у коме живимо.

Ово је време када су живо позориште и представе више од свега потребни као потврда да машта може да победи страх. Ово је време када храброст и уверења уметника који стварају позориште и представе за младу публику широм света могу да помогну да се створи простор за ослобађање, катарзу и изражавање радости деце и младих, где год да се налазе. Видели смо тако инвентивно, резолутно стваралаштво, такву посвећеност, а знамо, на основу примера свих наших чланова, да не јењава одлучност да наставимо да стварамо позориште и представе за публику од најмлађег узраста, па све до адолесцената. Ми смо заједница која је постала снажнија.

Деца и млади осетили су последице губитка социјализације, самоуверености и наде и то је оставило дубок траг на њихово ментално здравље; доносиоци одлука са свих страна ћуле уши и обраћају пажњу. Нашој младој публици и учесницима су уметност, култура, позориште и представе потребнији него икад до сад; та кључна искуства која отварају путеве, шире перспективе, могућност немогућности, забаве и чудеса, лепоте и емоција; искуства која дају смисао хаотичном свету и подсећају нас на блискост целог човечанства.

Су Џајлс,
Председница АСИТЕЖ-а

Са енглеског на српски превела
Марија Стојановић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com