Слободно време

Објављен такмичарски програм 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У оквиру такмичарског програма 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 18. до 23. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Русије, Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, БиХ (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке, као и представе домаћих позоришта.

Девојчица са шибицама (фото: Удружење Слобода нема цену)

У такмичарском програму учествоваће три представе из Србије. Представу “Украдени принц и изгубљена принцеза” Малог позоришта Душко Радовић режирала је Бранислава Стефановић, а ова прича, смештена у Средње цветно царство, бави се питањем промене древног обичаја по коме царски трон може да наследи само дечак. Позориште младих Нови Сад, Фестивал еколошког позоришта за децу и младе, и Удружење “Слобода нема цену” продуцирали су представу “Девојчица са шибицама” у режији Соње Петровић, бајку о девојчици која у ноћи уочи Нове године лута улицама покушавајући да прода шибице, али јој то не успева. Овај ауторски пројекат говори о судбини заборављене и невољене деце са улице која су жртве трафикинга, а од којих се друштво удаљава паралелно са колективним губитком осећаја емпатије. Представа “Љубав и виолина” Дечјег позоришта Суботица, у режији Ане Вовчок, представља ромску легенду о љубави и смело отвара дилему о себичности најузвишеније наклоности према живом бићу и уметности.

Љубав и виолина (фото: Дечије позориште Суботица)

Из суседних земаља стижу три остварења: “Велика творница ријечи” настала је у продукцији Позоришта Мала сцена из Хрватске и режирала је Морана Доленц; из Дјечијег позоришта Републике Српске долази представа “Вук са мирисом бобица” у режији Тамаре Кучиновић, а из Мађарске “Сан виле Мол” Луткарског позоришта Харлекин (режија Река Суч).

Сан виле Мол (фото: Луткарско позориште Харлекин)

Руско Позориште Карабаска представиће се остварењем “Тражим дозволу за живот” (режија Евгени Ибрагимов), италијанско Позориште Закес извешће представу Пепељуга (Луана Грамегна), Фондација Theatre Corsair из Бугарске извешће “Приче од папира” (Димитар Стефанов), француско позориште Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais представиће се остварењем “SCOOOOOTCH! (Amélie Poirier), продукција Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније извешће “Нове ципеле” (Јорди Палет и Пуиг), а Позоришна кућа Тик Так Нто из Грчке ће извести представу “Принцеза Ружа и зачарани Орао” (Панагиотис Адам).

Преко трња до звезда (фото: Театар Коом Коом)

Из Израела долази остварење “Преко трња до звезда” Театра Коом-Коом (режија: Andrei Urbakh), а из Индонезије “Прича о метли” позоришта Бон Пуппет (Angela Dwicahya, Rizki Putri).

Жири главног такмичарског програма чине Маријана Петровић, глумица у Малом позоришту “Душко Радовић“ у Београду и редитељка; Виктор Шрајман – руски и израелски позоришни редитељ, глумац, педагог, критичар, и један од водећих стручњака у области позоришта лутака; и Клиодна Нунан, ирска практичарка уметности за децу у најранијем добу.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица један је од најзначајнијих фестивала у региону који окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта за децу у Србији. За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com