Слободно време

Отворен 10. Бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ

Овогодишње, 10. јубиларно издање Бијенале уметничког дечјег израза у Панчеву (БУДИ), чија је тема „Откључано небо”, отворено је у понедељак, 15. маја на Светски дан породице, у Дворани Културног центра Панчева. Манифестација ће трајати до 15. јуна на више локација у Панчеву, уз више од 70 бесплатних програма намењених деци и младима. Овогодишња земља гост-домаћин Бијенала је Немачка.
БУДИ (фото: Горан Николић)

На отварању манифестације присутнима су се обратили Александар Стевановић, градоначелник Града Панчева, Роман Стракош, генерални директор компанија Бросе Србија која је и генерални спонзор манифестације, и Анке Конрад, Амбасадорка Савезне републике Немачке у Србији.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева (фото: Горан Николић)

Александар Стевановић, градоначелник Панчева присутнима се обратио речима: „Ја сам веома поносан што вечерас, заједно са свима вама, могу да отворим 10. јубиларни БУДИ, јер ова манифестација чини наш град специфичним. Вама децо желим да уживате, да кроз културу откључавате вашу машту, да стичете нова знања и упознајете нове културе и пријатеље.

Роман Стракош, генерални директор компаније Бросе (фото: Горан Николић)

Роман Стракош, генерални директор компанија Бросе Србија приликом обраћања публици је рекао: „Велика ми је част што сам данас са вама, и што је испред компаније Бросе отварамо овај сјајан фестивал, који ће имати више од 70 активности у наредне четири недеље. Трагични догађаји који су се десили последњих дана дали су нам до знања да морамо да почнемо да размишљамо како проводимо време са нашом децом и породицом. Сада је време да променимо наш начин понашања и ставимо принципе породице на прво место, а то су љубав, подршка, разумевање и узајамно поштовање. Дечји осмех, то је најлепша и најјача мотивација за све нас“.

Анке Конрад, Амбасадорка Савезне Републике Немачке (фото: Горан Николић)

Анке Конрад, Амбасадорка Савезне републике Немачке у Србији је поручила присутнима: „Велико ми је задовољство што је Немачка ове године изабрана као земља гост-домаћин 10. БУДИ-ја. У уметности се отвара нови универзум, који нас води у свет пун авантура, магије и инспирације. Драго нам је што овај фестивал чини деци доступним овај узбудљив свет. Посебну улогу у том свету уметности су заузимале књиге, и велика ми је част што су дечје књиге бројних немачких аутора, попут Браће Грим, Карла Маја, Михаела Ендеа, Корнелије Функе, у Србији толико позната и популарна. Захвалила бих се свим великим и малим уметницима који су своја дела ставили на располагање манифестацији, она ће инспирисати све нас у Србији, а и шире“.

У оквиру програма отварања манифестације наступили су хорови: Вокал кидс, Музичка школа „Јован Бандур” и Мери Госпел Чоир (Merry Gospel Choir), као и Гимназијалски Идол, састав ђака Гимназије „Урош Предић”. Отворена је и међународна изложба радова награђених на 10. БУДИ конкурсу „Откључано небо” у Галерији савремене уметности.

10. Бијенале уметничког дечјег израза организују Културни центар Панчева и Удружење грађана БУДИ. Манифестацију традиционално подржавају Министарство културе Републике Србије, Град Панчево и бројни други покровитељи. Генерални покровитељ 10. БУДИ-ја је компанија Бросе.