Слободно време

Позориште лутака на првом фестивалу АСИТЕЖ-а Србије

ПОЗОРИШТЕ ЛУТАКА УЧЕСТВУЈЕ НА ПРВОМ ФЕСТИВАЛУ АСИТЕЖ-а СРБИЈЕ „ПОКРЕНИМО ПРИЧУ“

Данас је у Београду отворен Први фестивал АСИТЕЖ-а Србије под називом „Покренимо причу“ на коме Позориште лутака Ниш учествује са представом „Легенда о Месечевој принцези“ редитеља Давида Алића. Фестивал је отворила наша популарна ауторка за децу Јасминка Петровић.

Организатор фестивала је Национални центар Међународног удружења за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ (ASSITEJ). Фестивал је националног и такмичарског карактера, чији је циљ да окупи позоришне ствараоце – чланове удружења и успостави дијалог међу њима, нарочито између професионалне и независне сцене, али и са педагозима и образовним системом.

Председница АСИТЕЖ-а Србије Диана Кржанић Тепавац истиче: „Неопходан је дијалог између свих актера у земљи и отуд и име фестивала ‘Покренимо причу’. Желимо да међу собом започнемо причу о томе шта се дешава на нашој позоришној сцени и унутар извођачких уметности, јер се жанрови укрштају и позориште за децу не може више бити оно на шта смо навикли“.

На фестивалу ће бити приказане најбоље представе за децу и младе, за све узрасте, у свим формама извођачких уметности. У такмичарском програму учествују: Позориште „Бошко Буха“, Позориште лутака „Пинокио“, Уметничка група Хоп.Ла!, Дечије позориште „Чарапа“, Станица – Сервис за савремени плес, Битеф денс компанија из Београда, Позориште младих из Новог Сада, Позориште за децу Крагујевац и Позориште лутака Ниш.

Фестивал се одржава широм београдских позоришта од 9. до 11. маја, а Позориште лутака Ниш наступа у петак, 10. маја у 17.00 часова у Позоришту лутака „Пинокио“.

У представи играју: Марија Цветковић, Срђан Миљковић, Даворин Динић, Дејан Гоцић, Тома Бибић, Јелена Ђорђевић, Наташа Ристић, Слободан Миљковић, Александра Павловић и Младен Милојковић.

Реализацију фестивала је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, док је генерални покровитељ фестивала компанија Гомекс.

Плакат фестивала

РЕПЕРТОАР ПОЗОРИШТА ЛУТАКА ОД 12. ДО 19. МАЈА

НЕДЕЉА, 12. МАЈ
11.30 ВУК КОЈИ ЈЕ ИСПАО ИЗ КЊИГЕ, слободна представа

СРЕДА, 15. МАЈ
13.00 МАЛА ПРИНЦЕЗА, Културни центар Теслић
Учешће на Двадесетом међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2019”, Источно Сарајево

ЧЕТВРТАК, 16. МАЈ
12.00 МАЛА ПРИНЦЕЗА, Културни центар Пале
Учешће на Двадесетом међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2019”, Источно Сарајево
18.00 ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ
„Театар 13“ Прокупље – гостовање у Позоришту лутака Ниш

НЕДЕЉА, 19. МАЈ
11.30 АЛИСА У ЗЕМЉИ ЧУДА, слободна представа

Позориште лутака задржава право измене репертоара

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com