Слободно време

Представљамо вам селекцију посвећену тинејџерима на Белдоксу 2019

 

Бесплатне пројекције затвореног типа за ученике основних и средњих школа одржаће се у оквиру Белдокс тин (Beldocs teen) селекције која је саставни део програма овогодишњег дванаестог по реду Међународног фестивала документарног филма Белдокс (Beldocs) који се одржава од 8. до 15. маја у више биоскопских дворана. Филмови намењени млађој публици биће приказани у подневним часовима у Дому омладине Београда.

Главни циљеви Тин селекције усмерени су на то да тинејџери заволе документарни филм, да сазнају више о филму, и да кроз вишеслојне теме обухваћене у документарцима пробуде интересовање код тинејџера и отворе им нова поља размишљања.

Овогодишња Теен селекција осим приказивања филмова, обухвата и разговоре након сваке филмске пројекције са Дубравком Радусиновић и Ињом Кораћ у циљу развијања медијске писмености и разумевања сваког појединог филма.

У оквиру програма Тин селекције биће приказани следећи филмови:

Брус Ли и Одметник (Bruce Lee and the Outlaw)
Јуст Вандебруг, ВБ, Холандија, Чешка, 2018, 83′
9. мај / 12.00 / Дом омладине Београда
Ницуа, младог бескућника, усваја Брус Ли, злогласни „Краљ подземља“, и он одлази да живи с њим у тунелима испод Букурешта. Како Ницу одраста, почиње да схвата да можда Краљ подземља није баш савршен отац и да мора да одабере да ли жели да остане у банди Бруса Лија или живи ‘нормалан’ живот изнад земље.
Трејлер – филм “Брус Ли и Одметник”: https://vimeo.com/268137403

Брус Ли и одметник

 

У раскораку (Minding the Gap)
Бинг Лиу, САД, 2018, 93′
10. мај / 12.00 / Дом омладине Београда
“У раскораку” је једним делом скејт филм, једним делом дубоко лично преиспитивање трансформативне моћи младости у маниру филма „Боyхуд“ (Boyhood). Снимљен у његовом родном граду Рокфорду у држави Илиноис, оно што је Лиу иницијално замислио као узбудљиви документ о скејтбордингу у свом крају током снимања прераста у нешто потпуно другачије.
Трејлер – филм “У раскораку”: https://www.youtube.com/watch?v=TY41UX-7ZSs&feature=youtu.be

У раскораку

 

Реконструкција Утеје (Reconstructing Utoya)
Карл Јавер (Carl Javér), Шведска, Норвешка, Данска, 2018, 98′
13. мај / 12.00 / Дом омладине Београда
Беле линије на мрачној позорници дочаравају сцену напада из 2011. који је у Норвешкој шокирао то отворено и демократско друштво. Заједно са групом младих људи, четворица преживелих реконструишу своја сећања на масакр који се догодио у омладинском кампу на острву Утеји. Филм Карла Јавера мирно посматра простор у којем се сцене поново изводе и чини видљивим начине преживљавања трауме и комуницирања личног искуства.
Трејлер – филм “Реконструкција Утеје”: https://www.youtube.com/watch?v=zFsJJ0oSr4Q&feature=youtu.be

Реконструкција Утеје

 

Транснистра
Ана Еборн, Шведска, Данска, Белгија, 2019, 93’
14. мај / 12.00 / Дом омладине Београда
Атмосферично снимљена на 16мм филму, Транснистра је интимна и витална прича о љубави и пријатељству у овом сложеном, контрадикторном свету. Награђивана редитељка Ана Еборн (Пине Ридге) интимно прати групу младих људи који се крећу од врелог, безбрижног лета до немилосрдне зиме у самопроглашеној држави Транснистрија, где национална застава и даље садржи срп и чекић.
Трејлер – филм “Транснистра”: https://vimeo.com/312957203

Транснистра

 

Фестивал Белдокс је током минулих једанаест година постао један од водећих фестивала документарног филма у Београду, а свечано отварање овогодишњег издања фестивала одржаће се 8. маја у Комбанк дворани, премијерним приказивањем документарног филма “Линија живота”, прослављеног српског редитеља Дарка Бајића. Реч је о филму о животу и раду Дарковог оца, академског сликара Милоша Бајића.

Осим тога, у оквиру овогодишњег фестивала биће премијерно приказано више од 100 филмова из целог света, у 14 различитих селекција. Поред домаћег и такмичарског програма, публика ће моћи да ужива и у музичким, биографским и уметничким документарцима, избору из савременог португалског документарног филма, као и у ретроспективама аутора Казуа Харе и Горана Девића. Такође, на овогодишњем Белдоксу 2019 биће приказани филмови који су се ове године нашли у номинацији за Оскара, међу којима је и филм “Слободан и сам” (Free solo) награђен овом престижном наградом.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com