Слободно време

ПРЕМИЈЕРА ЛУТКАРСКЕ ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ „ЧУДОТВОРНО КРЕСИВО”

 

У петак 22. марта у 20 сати у Малом позоришту „Душко Радовић”, премијерно ће бити изведена луткарска представа за децу „Чудотворно кресиво”. Публика ће имати прилику да погледа представу у првим репризним терминима у суботу 23. марта у 17 сати и недељу 24. марта у 12 сати.

 

Чудотворно кресиво (фото: Н. Кукољ)

 

Јелена Поповић

ЧУДОТВОРНО КРЕСИВО

По мотивима бајке Х. К. Андерсена

Режија: Горан Баланчевић
Тотал дизајн (лутке, сцена, костим): Борис Чакширан
Музика: Александар Локнер
Кореографија: Борис Чакширан

Видео дизајн: Коста Ракичевић

Видео анимација: Никола Јовановић

Технологија лутака: Дарко Ивановић

Асистент за тотал дизајн: Ана Вукашиновић

Војник: НИКОЛА КЕРКЕЗ
Принцеза: КАРМЕН БАРДАК
Баба, Гувернанта, Дадиља: ВЛАДИСЛАВА ЂОРЂЕВИЋ
Краљ, Мали пас: НЕНАД РАДОВИЋ
Краљица: ТАТЈАНА СТАНКОВИЋ
Велики пас: НЕНАД РАДОВИЋ, КАРМЕН БАРДАК, ТАТЈАНА СТАНКОВИЋ
Дебели, Ћелави, Носати, Румени: НЕНАД РАДОВИЋ, ТАТЈАНА СТАНКОВИЋ

Препоручени узраст: 3-9

This slideshow requires JavaScript.

О ПРЕДСТАВИ

Водећи се причом „Кресиво”, великог Х. К. Андерсена о сиромашном, али алавом и бахатом војнику, који се уз помоћ магије брзо обогати и још брже заврши пред вешалима, аутори представе су ову бајку понудили у новом, иако и даље класичном руху. У нашој верзији бајке, кресиво нема само моћ да учини немогуће, већ му је основна сврха да чини добро и да лоше особине наших јунака претвори у врлине. Најмлађа позоришна публика ову причу није пуно пута имала прилике да гледа у Београду, а у Малом позоришту „Душко Радовић” ће заиграти први пут, као праизведба текста „Чудотворно кресиво”.

Глумцу и технологу лутака, Горану Баланчевићу, ово је прва луткарска режија у којој је желео да се позабави питањима: Због чега главни јунак Андерсенове бајке „Кресиво”, бахати војник који, не држећи се договора, већ на почетку приче одсеца вештици главу, уз помоћ магије кресива долази до огромног богатства, неосвојиве принцезе и коначне власти, на крају приче ипак побеђује као позитиван лик?

„У животу не постоји чаробни штапић, постоје дела и њихове последице. Чаролија је могућа само у позоришту. Нарочито у луткарском…” (Горан Баланчевић)

 

О ЛУТКАМА ЗА „ЧУДОТВОРНО КРЕСИВО”

Постоји један чудесан свет у коме је све могуће. То је свет у коме улоге играју лутке. Он нас подсећа на детињство и неограничену машту у свету игре. Радећи једну луткарску представу у Њујорку, 1996. године, упознао сам старе чехословачке лутке, које је један луткар случајно пронашао у старој напуштеној цркви и затим их поново оживео. Те лутке су старе око 150 година, али су у својој грубоћи задржале јединствену лепоту и драматичност. Зато сам пожелео да их реконструишем за представу „Чудотворно кресиво”, онакве какве их се сећам из тог пројекта. Такође сам имао потребу да те лутке сместим у простор једног бетонског бункера, на који асоцира сценографија, и сачувам за нека нова покољења.

Борис Чакширан

 

 

Фото: Н. Кукољ

Comment here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com