Слободно време

Премијера представе “Да ли да останем или да одем?”

Премијера представе “Да ли да останем или да одем?” 14. новембра у Дечјем културном центру Београд

У недељу, 14. новембра у 17 часова, у Великој Сали Дечјег културног центра Београд (Таковска 8) премијерно ће бити изведена представа “Да ли да останем или да одем?”, настала као резултат истоменог пројекта и радионице у организацији Гете-Института у Београду. Радионицу су водили позоришни редитељ и педагог Предраг Калаба и позоришни педагог Јелена Гојић, а учествовали су ученици и ученице средњих школа у Београду, које је спојила љубав према позоришту.

У двонедељној позоришној радионици полазници су се суочили са насловном темом, да ли да оду или да остану. Представа се бави питањима као што су одлазак за бољим животом, деформисани системи вредности, отуђеност, перспективе, емотивне везе, чему млади могу да се надају и шта могу да ураде да би им овде било боље.

Позоришни пројекат “Да ли да останем или да одем?” настао је као део иницијативе STAYnet, чији је циљ да помогне младим људима из Југоисточне Европе да пронађу пословну перспективу у својим домовинама. STAYnet је фокусиран на асистирање младима у свим фазама њихове транзиције од основног образовања до радног односа. Мисија ове иницијативе је успостављање и одржавање широке мреже организација у оквиру цивилног друштва, образовног система и економије, које би биле посвећене овом ширем циљу.

Захваљујући колективном напору ангажованих организација, млади људи Југоисточне Европе ће бити припремљени не само за тренутну ситуацију на локалним тржиштима рада, већ и за изазове који их очекују у будућности. STAYnet је конципиран тако да се бави питањем “одлива мозгова”, и указује на потенцијална разочарања која могу да проистекну из идеализоване слике и нереалних очекивања од живота у западним земљама.

Почетна конференција пројекта STAYnet одржана је 18. октобра у Београду, када је размотрена могућност размене између и са директорима и директоркама средњих стручних школа ради заједничког развијања пројекта који – између осталог –за циљ има и да мотивише младе на учење немачког језика и откривање перспектива које им се тиме отварају у Србији.

STAYnet омогућује помоћ свим младима невезано за њихове социјалне категорије попут етничке припадности, пола, националности, религије или сексуалне оријентације.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com