Слободно време

Премијера представе „Дивљи лабудови“

Дивљи лабудови (фото: Иван Николић)

У петак 13. децембра у 19.00 часова биће изведена премијера представе „Дивљи лабудови“.

Дивљи лабудови – плакат

Режију потписује пољски редитељ Јарослав Антоњук, сценографију Ева Фаркашова из Словачке, а музику Богдан Шчепањски.

Улоге тумаче: Мирјана Ђорђевић, Младен Милојковић, Тома Бибић, Срђан Миљковић, Даворин Динић, Биљана Раденковић и Дејан Гоцић.

Кратак садржај представе:
Безмерна љубав према браћи које је окрутна маћеха претворила у лабудове, покреће њихову сестру Елизу на жртвовање. У бајци „Дивљи лабудови“, у дугој потрази за браћом, Елиза доспева у многе невоље, које љубављу вођена превладава. Она, по савету добре старице, плете кошуље од коприве за браћу како би се, кад их обуку, повратили у људски облик. Од те човекољубиве намере она не одустаје ни онда кад је пакосник и сплеткарош са двора проглашава вештицом. Захваљујући овој Андерсеновој бајци дете ће лакше допрети до сазнања правих вредности у животу, а у доброј Елизи препознати сопствене поступке које их чине племенитима и запевати заједно с њом:
“У свету препуном страхота
Нек вас чува братска љубав и доброта.“

Узраст: 10+

Дивљи лабудови (фото: Иван Николић)

O редитељу:

Јарослав Антоњук, 1963, пољски режисер, театролог и драматург. Завршио је Државни позоришни студио, Позоришну државну академију у Варшави и Економску менаџмент академију у Варшави. Директор је Луткарског и глумачког позоришта у Ломжи и Међународног позоришног фестивала „Валисе” („У коферу”).

Дивљи лабудови (фото: Иван Николић)

Реч редитеља:

Ова бајка, са истинским духом Ханса Кристијана Андерсена, један од његових најдражих текстова, сада је у поетској драматизацији Миливоја Млађеновића. Величанствена сценографија и костими словачке сценографкиње Еве Феаркашове стварају јединствену атмосферу за ову причу о борби наизглед слабе јунакиње Елизе, у одбрани браће, претворене у лабудове. Зло овде поприма облик окрутне краљице која бескруполозно покушава да уништи Елизину породицу. Посежем за Андерсеновом темом у намери да вас подсетим да је чак и наизглед слаба особа у стању да се бори и победи у борби против зла модерног света. И колико год се мрачна и безнадна ситуација чинила, вредно је кренути у ту борбу и не губити наду и победу добра.
Представа је пуна позоришне магије – стварају је, превасходно, лепо урађени костими, објекти-лутке, динамичан сценски дизајн и изражајна музика Богдана Шчепањског. “Дивљи лабудови” такође показују потенцијал глумачке екипе Позоришта лутака, која се одлично сналази, тако што гради галерију карактеристичних, експреснивних ликова: Мирјана Ђорђевић, Младен Милојковић, Тома Бибић, Срђан Миљковић, Даворин Динић, Биљана Раденковић и Дејан Гоцић.
Одувек су ме привлачиле приче у којима се, сићушан попут мрвице, племенити јунак, бори са снажним силама зла и, невероватно, али побеђује у борби. Управо таква је прича о Елизи, која је плетући кошуљу од коприве, спасила своју браћу од моћи злих чаролија која их је претворила у беле, дивље лабудове.
Хтео сам да испричам ову фантастичну Андерсенову бајку младим гледаоцима на необичан начин – кроз позоришну магију, интриге, форму, велику дозу освете злој краљици. За баланс, додао сам племенитост принца, доброту старице и других ликова. Драматургију ствара шармантна и претећа, тужна и дирљива музика.
Порука: и ако си само мало дете, можеш се борити и против моћних сила модерног зла, које прети твојој породици, твојим родитељима, браћи и сестрама, другој родбини… И можеш да победиш у овој борби!
Зато сам вам испричао причу о дивљим лабудовима. Али у овом “котлу” није било душе која би се смејала и плакала са малом Елизом. Глумци су је створили, дајући живот и емоције.
Јарослав Антоњук

Петак, 13. децембар, 19.00, премијера