Слободно време

Премијера представе „Гуливер“ отвара сезону у Малом позоришту „Душко Радовић“

Мало позориште „Душко Радовић“ започеће нову сезону (2020/2021) премијерним извођењем представе за децу „Гуливер“ по тексту Зорана Ђерића у режији Исидоре Гонцић, 16. септембра у 20 сати.
Прва реприза је 19.09. у 17 часова, а друга 20.09. у 12 часова.
Због епидемиолошке ситуације, публика ће бити у обавези да носи маске и да поштује дистанцу. Због смањеног капацитета места у гледалишту неће бити нумерисана.
Представа „Гуливер“ гостоваће 21.9. на 27. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, а 6. октобра у 19 сати отвориће 19. Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бања Луци.
Представа је прилагођена деци старијој од три године.
Представа “Гуливер”, Мало позориште “Душко Радовић” (фото: Белкиша Абдуловић)

Исидора Гонцић, редитељка: „Насиље међу младима акутни је проблем не само наше стварности. Свакодневно смо сведоци “случајева” који више него очигледно упозоравају на проблематично стање односа међу децом и младима. Управо зато, “Гуливерова путовања” Џонатана Свифта, прича о једном необичном путовању у којем се откривају и упознају далеке, непознате земље, заправо постаје полазиште да се исприча позоришна прича о откривању и упознавању нашег правог унутрашњег бића, наше људскости, емпатије и хуманости, прича о суровости која нас на крају враћа кући, нашем правом “ја”.“

Александар Николић, директор Малог позоришта „Душко Радовић“: „Позориште је одувек било место где се постављају важна и велика питања, а мисија Малог позоришта је да говоримо о таквим темама са публиком од малих ногу. “Гуливер” кроз бајковиту визуру говори о врло озбиљним темама вршњачког насиља и насиља уопште, тако да деца уз главног јунака уче важне лекције о животу. Збивања представе смештена су на Далеки исток и изглед представе носи јак визуелни печат инспирисан културом оригамија, па Гуливерово путовање уједно постаје унутрашње путовање нас, публике, у ширењу видика и прихватања различитих култура. На представи је вредно и предано радила сјајна екипа Радовића, уз неке сјајне спољне сараднике. Поред доајена у тиму имамо и генерацију млађих аутора који са њима сарађују, па тако представу режира Исидора Гонцић, млада и перспективна позоришна редитељка; музику представе компонује Вера Миланковић, искусна композиторка, пијанисткиња и педагог; Зоран Ђерић , реномирани књижевник, преводилац, театролог и филмолог потписује текст; Ђорђе Косић, тек дипломирани драматург и добитник Награде Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2019/2020., потписује драматургију и сонгове; а покрет потписује сјајна кореографкиња Јована Иконић, која нам долази из света мјузикла.“

Представа “Гуливер”, Мало позориште “Душко Радовић” (фото: Белкиша Абдуловић)
О представи

Режија: Исидора Гонцић
Драматургија и сонгови: Ђорђе Косић
Тотал дизајн: Мина Миладиновић
Композитор: Вера Миланковић
Кореограф: Јована Иконић
Асистент редитеља: Јелена Павловић
Сарадник на анимацији: Горан Баланчевић

Улоге:
Гуливер
АРСЕНИЈЕ ТУБИЋ

Лилипутанска краљица, Нестрпљиви Лилипутанац, Кћерка Гига, Мува
ИВАНА АЏИЋ

Лилипутански генерал, Плашљиви Лилипутанац, Мама Гига, Краљица Мајка
КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ

Морнар, Лилипутански краљ, Поспани Лилипутанац, Тата Гига
НЕНАД РАДОВИЋ

Морнар, Лилипутански пар, Пацов, Циркуска публика
ТЕОДОРА ТОМАШЕВ

Премијера: 16. септембар 2020.
Представа “Гуливер”, Мало позориште “Душко Радовић” (фото: Белкиша Абдуловић)

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

„И онај највећи
Може бити најмањи
И онај најјачи
Бити најслабији“

Исидора Гонцић

РЕЧ ПИСЦА

Овај луткарски комад је написан по мотивима Гуливерових путовања Џонатана Свифта (1667-1745). Књига је објављена пре 300 година, али је и даље читају подједнако и деца и одрасли, свако на свој начин. Одрасли у њој виде утопију и дистопију, цене њену сатиричност и пародичност. Деца уживају у Гуливеровим авантурама, у његовим путовањима у далеке и необичне земље. Те земље су, у ствари, непостојеће. У роману их има више, а овде су описане две: Лилипут, земља малих људи и Бробдингнаг, земља џинова. Гуливер је међу Лилипутанцима – џин, па се осећа и понаша надмено, спреман је да помогне у решавању њихових проблема, али и да им се свети, кад се према њему лоше понашају. У земљи џинова – он је патуљак, осећа се понижено и немоћно. То је опомена и казна за претходну охолост. Гуливер се спасава. Излази као победник, да би нам о свему сведочио, поучен искуством великог путника и бродоломника. Путовање у непознато је велик изазов, али може да буде и велика опасност. Мало може да буде велико, а велико може да буде мало. Зато се ништа не сме потцењивати. Живимо у свету великих разлика и супротности. То знају одрасли, али то треба да знају и деца.

Зоран Ђерић

Представа “Гуливер”, Мало позориште “Душко Радовић” (фото: Белкиша Абдуловић)

БИОГРАФИЈЕ АУТОРА

Џонатан Свифт (1667-1745) је био писац и политичар рођен у Ирској. Ако волите авантуре, упустите се у читање његовог озбиљног романа-путописа, писаног на смешан начин: Гуливерова путовања. У овом роману за све узрасте приказао је различитост светова, обичаја и култура кроз очи странца, Гуливера, који се нашао у тим нестварним световима, а који нам се чине тако познатим.

Зоран Ђерић (1960) пише поезију, критике и преводи са више словенских језика. Био је уредник више књижевних часописа, као професор предавао на факултетима у Лођу, Гдањску и Кракову (Пољска), Прагу (Чешка), Бањa Луци (Република Српска) и Новом Саду. Био је директор Позоришта младих, тренутно је директор Српског народног позоришта у Новом Саду.