Слободно време

Премијера представе „Мизантроп“ у Београдском драмском позоришту

БДП

Премијера представе „Мизантроп“, биће изведена у петак 9.9. од 20 часова на Летњој сцени Београдског драмског позоришта (БДП Глобос Арени). Претпремијера је заказана за 8. септембар, а реприза за 11.9. такође на Летњој сцени.

У представи играју: Љубинка Кларић, Исидора Симијоновић, Марија Пикић, Љубомир Булајић, Амар Ћоровић, Стојан Ђорђевић, Милош Лазаров

Иако у својој драми „Мизантроп“ Молијер описује лицемерје француског буржоаског друштва 17. века, овај текст остаје актуелан и вековима касније, будући да се бави универзалним мотивима и темама које и даље препознајемо у различитим друштвеним порецима, односно људима као таквима. Другим речима, текст се бави манама својственим људској природи критикујући тако дволичност, неискреност и лицемерје буржоазије. Ипак, са жељом да одемо корак даље од једноставне и очекиване критике света и друштва у ком живимо, одлучили смо да заоштримо тумачење овог класика и приступимо му из једне још актуелније перспективе – женске. У свету двоструких аршина, екстремних неједнакости и неравноправности, жене коначно постају све гласније у борби против проблема са којима се одувек суочавају само зато што су жене. Неко је у шали једном поменуо како је добро што жене траже само равноправност, будући да би, имајући у виду шта су све трпеле и трпе, могле с пуним правом да траже и освету. Управо зато није изненађујуће да ћемо се мизантропијом овог пута бавити кроз доживљаје света једне жене.

Тијана Грумић

Мизантроп
Жан Батист Поклен Молијер
Редитељ: Југ Ђорђевић
ПРЕВОД: Радмила Миљанић Николић
ДРАМАТУРГ: Тијана Грумић
ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ СЦЕНОГРАФИЈЕ И КОСТИМА: Југ Ђорђевић
КОМПОЗИТОР: Јулија Ђорђевић
СЦЕНСКИ ПОКРЕТ: Дамјан Кецојевић
СЦЕНСКИ ГОВОР: Дијана Маројевић
ИНСПИЦИЈЕНТ: Зоран Милојевић
СУФЛЕР: Зорица Попов
ОРГАНИЗАТОР: Соња Благојевић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com