Слободно време

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НЕДОСТАЈАЊЕ“

Четвртак, 8. децембар, 18.00, претпремијера
Петак, 9. децембар, 19.30, премијера
Недеља, 11. децембар, 11.30, прва реприза

Недостајање (фото: Фото Селма – Ђорђе Марковић)

У петак 9. децембра одржаће се премијера представе „Недостајање“ редитеља Николе Завишића, којом ће и глумац Тома Бибић обележити 10 година рада у Позоришту лутака.

О представи:

Представа „Недостајање“ рађена је по мотивима прича изванредног холандског писца Тона Телехена које представљају мудре, духовите, нежне, осећајне, љубавне трактате о правом пријатељству, повезаности, романтичном погледу на живот и свет, другачијем посматрању времена и живота око нас.

Све се дешава у изузетно живахном и живописном царству разних животиња које све заједно живе у шуми и граде у њој своје односе, деле своје проблеме, савладавају тешкоће, забављају се, уче да се друже и воле и проводе заједнички своје време.

За разлику од света који нам све више (чини се) измиче испод прстију и постаје дигиталан и неухватљив, у шуми међу презабавним светом животиња Тона Телехена као да поново добијамо сигурно тле под ногама и почињемо да се отварамо за истинске емоције и шале, на шта смо скоро већ сви заборавили. Његове приче нас враћају у безбрижност детињства. И смејемо се томе.

Ауторски тим: Драматизација прича, режија и дизајн светла – Никола Завишић, музика и сонгови – сви глумци и редитељ, корепетиција и аранжмани – Јован Живковић, клавијатуриста, асистент редитеља – Тома Бибић, лектор – Наташа Илић, дизајн и израда сценографије и лутака – Драгана Ђурић и Душан Станковић, коаутори сценског језика – сви глумци.

Улоге тумаче: Тома Бибић, Станислава Сташа Јоковић, Мирјана Ђорђевић, Теодора Стојковић (к.г.) и Јован Живковић (к.г.).

Представа је намењена деци узраста од пете годинe.

Недостајање (фото: Фото Селма – Ђорђе Марковић)

Недостајање, реч редитеља

Важно је стварати сопствене приче које нико не зна осим нас и нама најближих.
Важно је измишљати свет који је само наш, који има своја правила и своју реалност, другачију од ове око нас.
Обавезно тај свет треба населити чудним измишљеним бићима, сасвим различитим од људи, бићима која имају свој (уврнут) поглед на реалност, бићима која настају и нестају по логици сна, тихо или прегласно, нагло или сасвим полако, како им се прохте у одређеном тренутку.
Када се такав свет, само наш, тајни свет, створи, много се лакше живи у овом другом свету, озбиљном свету који називамо реалност, или стварност, или просто живот.
Инспирисани причама холандског дечијег доктора и оца мале Квиен, Тона Телехена, ми смо направили наш свет у који смо са радошћу и узбуђењем пустили вас, да га за време трајања представе „Недостајање“ делимо. Али ипак, желимо да и ви направите свој свет, да измишљате и причате своје приче, себи и другима, баш као што то раде ћерка Квиен и тата Тон, са својим помагачима, блесавим животињама из њихове шуме полусна, шуме која настаје пре него што сасвим утонемо у сан, док смо још на пола пута и мислимо да нисмо заспали. А јесмо.
Мора да се сања. Нема друге. Иначе – крка мапа! – што би рекао један од јунака ових прича, Рак, који је Грк, значи Г-рак, дакле Г-ракос, грчки ГракоШ… Мислећи на израз „мрка капа“.
Добродошли у наш свет, драги гледа-оци, гледа-мајке, гледа-браћо и гледа-сестре, гледа-децо и гледа-одрасли и сви остали гледачи снова које смо за вас спремили.
У потпису:
Веверица, Мрав, Слон, Чапља, Галеб, Кит, Бесна Жаба, Гракош, Тон и Квиен
али и
Теа, Сташа, Мира, Јоцко, Тома и Никси.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com