Слободно време

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА“

Током ове седмице у којој се обележава Недеља извођачких уметности, у Позоришту лутака биће изведена премијера представе „Поп Ћира и поп Спира“ рађена по мотивима романа Стевана Сремца, у режији Предрага Штрпца.

Четвртак, 24. март, 18.00, претпремијера
Петак, 25. март, 19.30, премијера
Недеља, 27. март, 11.30, прва реприза

Поп Ћира и поп Спира – Позориште лутака Ниш

О представи:
Драматург Јелена Палигорић Синкевић

„Поп Ћира и поп Спира“ Стевана Сремца спада у обавезну лектиру и класичну литературу којој се стално враћамо. То никако није без разлога. Вишеслојност Сремчевог дела и његов драмски потенцијал, пре свега почива на односима између људи у малом војвођанском месту. Ове Фелинијевске слике, које се нижу и чине литерарни и драмски мозаик, читају генерације. Ово дело доживело је многе адаптације за позориште, као и за мале и велике екране. Предраг Штрбац ме позвао да урадим драматизацију овог дела. Оно од чега увек крећем је то којој се публици обраћамо. У случају Позоришта лутака Ниш, које овим пројектом прави репертоарски искорак, обраћамо се младима. Има ли шта важније од приближавања класике новим генерацијама? Чувањем језика и Сремчевог књижевног наслеђа кроз овај позоришни подухват ми директно учествујемо у образовању оних који тек долазе. Не смемо заборавити ни Сремчев комички потенцијал, на коме ово дело у доброј мери почива. Ванвременске ситуације које доносе смех драгоцено је поставити на даске које живот значе. Не постоји ништа вечније од човекове потребе за смехом.

Ауторски тим: Јелена Палигорић Синкевић драматург, Предраг Штрбац потписује адаптацију и режију, Марија Тимотијевић је била задужена за сценогарфију и костим, док је композитор био Алек Родић. Консултант је био Ненад Живадиновић, а лектор Наташа Илић.

Поп Ћира и поп Спира – Позориште лутака Ниш

У представи поред сталних чланова анасмбла Дејана Гоцића, Томе Бибића, Биљане Раденковић, Наташе Ристић, Даворина Динића и Мирјане Ђорђевић играју и троје младих глумаца, студената IV године глуме Академије умјетности из Бања Луке, Софија Ристић, Теодора Стојковић и Данило Миленковић.

Представа је намењена деци старијој од 8 година и одраслој публици.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com