Слободно време

Премијерно извођење представе за младе „УТОПИЈА“

У режији Ивана Балетића, представа „Утопија“, намењена деци старијој од 11 година, биће изведена у следећим терминима:

четвртак, 11. фебруар у 19 часова
петак, 12. фебруар у 19 часова
субота, 13. фебруар у 19 часова
Утопија (фото: Белкиса Абдуловић)

Утопија је представа настала на основу радионица са петнаесторо тинејџерки и тинејџера који су уједно и извођачице и извођачи представе. Текст представе креиран је од документарних исказа учесница и учесника, а укључује њихове доживљаје, ставове и искуства о најразличитијим друштвеним темама, са идејом да до краја процеса заједно дођемо до одговора на питање шта је то утопија. Шта је утопија за вас? 

Мало позориште „Душко Радовић“ је у јулу 2020. године започело припреме на продукцији представе „Утопија“. Најпре је одржана онлајн аудиција за младе узраста од 13 до 16 година, на којој су изабрани будући извођачи у овој представи који су имали и активно учешће у њеном креирању. Због епидемиолошке ситуације у првој фази рад на пројекту се одвијао онлајн, док се нису створили услови за наставак рада на сцени.

Утопија (фото: Белкиса Абдуловић)

Пројекат „Утопија“ се може описати као мултимедијално, документарно-истаживачко позориште за младе са младима. Реч је о приступу у којем, као и у документарном филму са којим има доста структуралних сличности, личности које се појављују на сцени, својим правим именом и презименом, говоре у своје име, реченицама које су током рада и припреме представе саме изговориле. Реч је о радионичком приступу припреми представе, који по својој природи није експреименталан, већ у оквиру свог жанра испробан и структурисан. Полазимо од идеје грађења утопије или савршеног друштва из визуре младих узраста од 13 до 16 година.

У представи се користи дигитална сценографија, уместо класичне, уз помоћ постојеће технике позоришта, користећи видео, живи пренос и анимацију којом се стварају светови који наративно и визуелно одговарају генерацији којој се обраћају.

Концепт и режија: Иван Балетић

Текст* и драматургија: Тијана Грумић
*Текст је написан на основу документарних исказа извођачица и извођача

Ауторке и аутори прича/извођачице и извођачи: Дуња Дедауцић, Искра Дилкић, Јана Димитријевић, Лазар Ђурић, Ива Жеравица, Жана Јеловац, Петра Лукић Јовић, Ина Николић, Инда Новак, Димитрије Пантић, Дуња Смиљанић, Маша Станковић, Драган Суботић, Миа Трифуновић и Маша Цвркотић.

Композитор: Срђан Марковић
Аутор видео програма: Горан Балабан
Сарадница у видео продукцији: Аница Ражнатовић
Костим: Мартина Малобовић
Асистент режије и глумачко вођство: Петар Кокиновић
Музичко вођство: Срђан Марковић и Петар Зоркић
Сценски покрет: Анђелко Берош
Драмски педагог: Пол Мареј
Психолошка подршка: Виолета Голдман

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com