Слободно време

ПРОСЛАВА 70 ГОДИНА МАЛОГ ПОЗОРИШТА „ДУШКО РАДОВИЋ“

Свечаним програмом који ће бити одржан у среду 23. октобра у 20 сати, МАЛО ПОЗОРИШТЕ „ДУШКО РАДОВИЋ“ прославиће 70 година рада. Том приликом ће бити изведен музички програм, приказана пројекција документарног филма о позоришту као и додељене јубиларне и годишње награде – „Марија Кулунџић“, „Милена Начић“ и „Божидар Валтровић“. На Дан Малог позоришта „Душко Радовић“ први пут на нашим сценама биће изведена драма за децу Јордана Цветановића у режији Југа Радивојевића – „Срце у јунака Краљевића Марка“.

Дан МАЛОГ ПОЗОРИШТА „ДУШКО РАДОВИЋ“ 23. октобар, је датум када је 1949. године приказана прва премијера представе тадашњег Позоришта лутака НП Србије „Пепељуга“ Владимира Назора у режији Предрага Динуловића.

Сезона 2019/2020

Јордан Цветановић

„СРЦЕ У ЈУНАКА КРАЉЕВИЋА МАРКА“

Режија: Југ Радивојевић
Сценограф: Александар Денић
Костимограф: Татјана Радишић
Композитор: Александар Сребрић
Драматург на представи: Гордана Гонцић
Сценски говор: Радован Кнежевић
Сценски покрет/Помоћник редитеља: Игор Дамњановић

Играју:
Марко Краљевић……………………БОГДАН БОГДАНОВИЋ
Теодора……………………………………..КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ
Муса Кесеџија………………………….ЛАЗАР МИЉКОВИЋ
Шарац………………………………………..АРСЕНИЈЕ ТУБИЋ
Вила Равијојла………………………..ИВАНА АЏИЋ
Буздован…………………………………..МИЛОШ АНЂЕЛКОВИЋ
Рујна…………………………………………..АЛЕКСАНДРА АНЂЕЛКОВИЋ

О ПРЕДСТАВИ
Велики празник за свако позориште је праизведба комада нашег савременог писца. Овога пута, то је двострука радост – на Дан Малог позоришта „Душко Радовић“, први пут на нашим сценама биће изведена драма Јордана Цветановића СРЦЕ У ЈУНАКА КРАЉЕВИЋА МАРКА.
Како се постаје јунак и шта то од нас чини јунака? Да ли је то храбро срце, одважност и снага, или пријатељство и оданост? Да ли су то мудрост и машта или можда срећа, радост и уживање у животу? Или све то заједно спојено у савршену хармонију која нас инспирише, подстиче и гура у нове победе? Ликови ове представе су баш то – неодвојиви делови великог Краљевића Марка, без којих он не би био то што јесте – велики јунак.
Прича о Краљевићу Марку траје вековима и никада не престаје, јер он је заувек део свих нас. Свих нас који у нашим малим, свакодневним животима покушавамо да савладамо препреке, победимо неке наше Мусе Кесеџије и задобијемо срце вољене особе.
А бити јунак пре свега значи бити човек. Човек који воли.
Гордана Гонцић

БИОГРАФИЈЕ АУТОРА

Југ РАДИВОЈЕВИЋ рођен је 1. марта 1972. године у Београду. Основну школу и Гимназију завршио је у Врању. Каријеру је започео у позоришту „Бора Станковић“ у Врању, уз оца управника, редитеља и глумца и мајку глумицу.
Дипломирао је у ЈДП-у у Београду представом „Коштана“ Боре Станковића. До сада је режирао преко 100 представа у позориштима Србије и региона. Добитник је преко 50 најзначајнијих награда у земљи и иностранству.

Јордан ЦВЕТАНОВИЋ (Никшић, 1982) је драмски писац, колумниста и идеја мејкер. Дипломирао је на Факултету драмских уметности, одсек драматургија, у Београду.
Написао је збирку кратких прича „Приче за тешку ноћ“ (успаванка за одрасле), у издању Просвете.
Аутор је драме „Терапија“, која се успешно изводила више од једне деценије на репертоару позоришта Атеље 212, као и на ОФ Бродвеју у Њујорку. Остале драме: „Претис лонац“ (драма за понети), „Диловање емоција“, „Симптоми“, „Отац и син“, „Изгубљен случај“, „Кад је Ниче плакао“…
Добитник је Михизове награде, награде за драмско стваралаштво, 2010. године.
Његова дела превођена су на енглески, француски, албански, мађарски и словеначки језик.
Објављује своје чланке у штампаним и електронским медијима у Србији и у иностранству.
Живи и ради на релацији Београд-Берлин.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com