Слободно време

СРПСКА КИНЕМАТОГРАФИЈА У ФОКУСУ 27. МЕЂУНАРОДНОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА У ТАЛИНУ

Филмски центар Србије
После кинематографија Велике Британије и Израела, на овогодишњем, 27. Међународном филмском фестивалу у Талину у главном фокусу су Србија и њени партнери из Југоисточне Европе.

Од 3. до 19. новембра биће приказано преко 500 филмова у бројним секцијама, а у конкуренцији филмова за младе биће одржана и светска премијера новог филма редитеља Косте Ђорђевића, СУНЦЕ МАМИНО.

Фокус на Србију и њене партнере из Југоисточне Европе обухвата 12 најновијих дугометражних филмова из наведених земаља, од тога пет из Србије. Програм 3. новембра свечано отварају ЧУВАРИ ФОРМУЛЕ, затим следе СУНЦЕ МАМИНО, ЛАСТ КАНТРИ (LOST COUNTRY), РАДНИЧКА КЛАСА ИДЕ У ПАКАО, и ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА, чија премијера је 15. новембра.

Покретачки мотив за Фокус на Србију и партнере Црне Гору, Хрватску, Северну Македонију и Словенију је у чињеници да су током протеклих година руководиоци филмских центара и агенција наведених земља радили на хармонизацији правила, календара и критеријума за додељивање средстава као подршку мањинским копродукцијама на конкурсима које спроводе.

Посебан сегмент Фокуса чине филмови Црног таласа, од којих је шест из Србије – Вране, Љубише Козомаре и Гордана Михића, Човек није тица и Невиност без заштите, Душана Макавејева, Двоје, Александра Петровића, Девојка, Пурише Ђорђевића, Кад будем мртав и бео, Живојина Павловића.

Филмски Центар Србије организује и координира долазак, учешће и представљање свих наших филмова на Фестивалу у Талину.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com